Nieuw record voor bitcoin miners: 1 BTC per block aan transactiekosten

Bitcoin (BTC) miners strijden allemaal om één ding: het volgende bitcoin block. Als je dit block vindt heb je het recht op 6,25 BTC en de transactiekosten van de transacties die je verwerkt. De transactiekosten zijn duur, want het is druk in de mempool.

Miners verdiende de afgelopen 2.000 blocks gemiddeld 0.97 BTC aan het verwerken van transacties. Dat blijkt uit data van het Clark Moody Bitcoin dashboard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wachtrij voor bitcoin tranascties

De gemiddelde kosten voor een transactie zijn gemiddeld zo’n $20 op dit moment. Dat klinkt als een nadeel, maar dit betekent dat de vraag naar transacties op het netwerk simpelweg groter is dan dat er verwerkt kunnen worden.

Goed nieuws voor miners, het grootste gedeelte van hun beloning bestaat uit de ‘nieuwe’ 6,25 bitcoin die ze mogen claimen. Maar met een prijs rond $48.000 is ook één BTC voor transacties een mooi extraatje.

Die 6,25 BTC noem je ook wel de block subsidie. Deze wordt elke ~4 jaar gehalveerd. Uiteindelijk moeten transactiekosten dus genoeg motivatie bieden voor miners om te blijven minen, het aantal bitcoin dat vrijkomt wordt namelijk steeds minder.

Momenteel zijn de transactiekosten 13,47% van de beloning voor miners momenteel.

Groeiende vraag

Transactiekosten op het netwerk van bitcoin zijn simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Wil je worden meegenomen door miners? Dan moet je voldoende transactiekosten meesturen.

De drukte op het netwerk is het gevolg van de groeiende vraag naar transacties, er is een strijd gaande om in het volgende block te zitten. Als je nu snel een transactie wil doen dan moet je mee met de hogere prijzen, anders moet je even wachten tot het rustiger wordt.

Een van de oplossing voor het goedkoper betalen met bitcoin is het Lightning Network. Bitcoiners die op een tweede laag bovenop BTC sneller transacties willen doen kunnen daar terecht. Het gebruik van dit netwerk is echter (nog) niet zo makkelijk als bij de basislaag van bitcoin.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...