Nieuwe social media-app gelanceerd die werkt op Bitcoin Lightning Netwerk

Bitcoin is door de ontwikkeling van de tweede laag, het Lightning Netwerk, intussen veel meer dan 'slechts' een manier om geld (in de vorm sats) te versturen. Er zijn steeds meer applicaties bovenop Lightning met nieuwe toepassingen. Vandaag komt er weer eentje bij: een social media platform genaamd Zion.

Social media op Lightning

Het platform is volledig gebaseerd op Bitcoin en het doel van de app is om 'afhankelijkheid van grote techbedrijven te elimineren'. Je kunt het samenvatten als een veilig en censuurvrij platform dat open communicatie mogelijk maakt tussen de deelnemers. Hoe? Door een decentrale en permissieloze 'laag' te gebruiken in de vorm van het Lightning Netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Er is geen manier om te manipuleren hoe gebruikers het netwerk ervaren en er worden absoluut geen gegevens verzameld."

Volgens zijn website biedt Zion een mobiele app waarop gebruikers online content zoals video's en memes kunnen plaatsen. Ook kun je lid worden van communities, encrypted tekstberichten versturen en opmerkingen achterlaten. Ook hoort hier uiteraard een non-custodial Bitcoin wallet bij waardoor je via Lightning microbetalingen kunt sturen. Denk aan tips of paywalls.

Al deze betalingen vinden plaats buiten de blockchain en zijn daardoor niet gebonden aan blocktijden, blockgroottes en volle mempools. Via Lightning gaan betalingen instant en de transacties zijn stukken goedkoper.

Zion gebruikt de LND-implementatie van Lightning labs voor de nodes die gebruikers kunnen opzetten. Je kunt de applicatie ook connecten via de relay-software die je op je eigen node configureert.

Sphinx chat

Daarmee lijkt Zion heel erg op Sphinx Chat. Deze applicatie is al een langere tijd optioneel en zit ingebakken in MyNode en Umbrel. Ook voor deze chat-app kun je een node hosten óf je eigen node gebruiken. Het werkt soortgelijk: chatten via Lightning. Er gaan al verhalen in de rondte dat Zion de open source code van Sphinx heeft gekopieerd en er een marketing-sausje overheen gooit.

Zion hoopt $1 miljoen aan investeringen op te halen, om daarmee extra ontwikkelaars in dienst te nemen. Het bedrijfje hoopt met de hosting van de nodes geld op te halen. Ze hebben immers geen andere inkomstenbron, omdat advertenties en persoonsgegevens niet mogelijk zijn met dit decentrale initiatief. Ook verdienen ze een klein beetje aan het routen van berichten (en daarmee indirect betalingen).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning