Aantal Bitcoin op Lightning Network stijgt exponentieel: 2.900 BTC

Het Lightning Netwerk gaat richting een totaal van 3.000 bitcoin (BTC) opgesloten in de duizenden (publieke) betaalkanalen. Om precies te zijn staat er momenteel 2.910 BTC publiekelijk op het netwerk. Een nieuw record!

Deze statistiek gaat alleen om publieke nodes van het Lightning Netwerk. Je kunt ook ‘stiekem’ op het netwerk actief zijn, deze partijen op het netwerk komen niet voor in deze data.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin op Lightning

Het Bitcoin Lightning Netwerk is een tweede laag die bovenop de Bitcoin blockchain is gebouwd. Het protocol stelt je in staat om andere transacties te doen met BTC dan op de basislaag.

Je kunt onder andere sneller en goedkoper transacties doen, tegen andere voorwaarden.

De drie verschillende implementaties (lnd, c-lightning en eclair) stijgen in populariteit.

Sinds de allereerste transactie via Lightning in 2018, is het netwerk enorm in omvang gegroeid. In totaal zit er nu ~3.000 BTC opgesloten in zogenaamde betaalkanalen. Met de huidige marktprijs komt dat neer op ~$123 miljoen, zo blijkt uit data van de Clark Moody Dashboard.

Lightning bestaat uit een netwerk van betaalkanalen. Ieder betaalkanaal heeft z’n eigen balans. Als je een betaalkanaal opent, zet je als het ware een beetje bitcoin op slot.

Vervolgens bepaal je samen met de andere peer van het betaalkanaal hoe de onderlinge balans eruit ziet.

Op deze manier kun je sats heen en weer pingpongen zonder dat al deze betalingen in de blockchain staan.

Zie het als een barrekening, waarbij je maar één keer afrekent terwijl je de barrekening gedurende de avond in de kroeg telkens update. De liquiditeit in het netwerk is dus superbelangrijk.

Inmiddels is het Lightning Network ook op landniveau van belang. El Salvador heeft BTC naast de Amerikaanse dollar als nationale valuta aangenomen en gebruikt dit netwerk om snelle en goedkope transacties te doen.

Publieke betaalkanalen

De statistiek van 2.500 BTC gaat echter alleen over publieke betaalkanalen. Je kunt namelijk ook private channels openen.

Deze kunnen niet worden gebruikt door andere personen om betalingen mee te routen (of: doorsturen) naar andere peers in het netwerk.

Volgens de data die publiekelijk beschikbaar is, zijn er nu in totaal ruim 15.000 Lightning nodes en ruim 70.000 publieke betaalkanalen.

Het dashboard van Clark Moody brengt dit mooi in beeld.

Wil je zelf onderdeel worden van dit netwerk? Je kunt met Umbrel en MyNode heel eenvoudig een eigen node draaien (op een Raspberry Pi).

Opmars Lightning

Het momentum van Lightning heeft een boost gekregen door het nieuws uit El Salvador. Bitcoin is hier een wettig betaalmiddel, en daarmee ontkracht het direct alle (foute) misstanden dat bitcoin te duur en te traag is. El Salvador gebruikt namelijk de schaalbaarheidsoplossing.

Ook lijkt LightningNetwork.plus een steentje bij te dragen. Dit is een soort marktplaats waar vraag en aanbod voor Lightning-betaalkanalen bij elkaar komen.

Zo kun je driehoekjes of zelf vijfhoekjes maken om efficiënter om te gaan met de bitcoin die je ‘op slot zet’. Lightning Labs heeft een soortgelijke tool gemaakt, genaamd Lightning Pool.

Aantal Bitcoin op Lightning Network stijgt exponentieel: 2.900 BTC

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Lightning Networkstrike

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...