
In 2025 versnellen Nigeria, Zuid-Afrika en Eswatini hun plannen voor digitale identiteit, waarbij blockchain technologie en cryptovaluta een steeds belangrijkere rol innemen.
De initiatieven, variërend van cryptowetgeving tot de ontwikkeling van getokeniseerde central bank digital currencies, laten zien hoe Afrikaanse landen hun financiële infrastructuur hervormen, met als doel meer transparantie, efficiëntie en inclusie.
Nigeria: van verbod naar regulering en adoptie
Nigeria is uitgegroeid tot een van de koplopers op het gebied van crypto adoptie. Met de invoering van de Investments and Securities Act 2025 worden cryptovaluta erkend als effecten. Dit geeft de Securities and Exchange Commission bevoegdheden over digitale activa en verplicht alle Virtual Asset Service Providers zich te registreren.
Deze verschuiving naar gereguleerde crypto omvat ook belastingmaatregelen. Crypto wordt in Nigeria nu belast via vermogenswinstbelasting, inkomstenbelasting en btw op platform kosten.
De Nigeriaanse aanpak is tweezijdig. Enerzijds stimuleert de overheid innovatie via fintech ontwikkeling en blockchain toepassingen, anderzijds wordt de nadruk gelegd op veiligheid en naleving van anti-witwas maatregelen.
Eswatini zet in op CBDC als brug naar digitale toegang
De centrale bank van Eswatini presenteerde in 2025 een ontwerp voor een getokeniseerde retail CBDC (digitale lilangeni). Deze coin is ontworpen met het oog op de specifieke behoeften van het land.
Via hard wallets wil men transacties mogelijk maken zonder internetverbinding. De coin maakt gebruik van een database in plaats van een klassieke blockchain, wat volgens de ontwerpers betrouwbaarder is in minder ontwikkelde markten.
“It is critical that financial stability is anchored on robust legal, regulatory, supervisory, and resolution frameworks informed by sound data collection, analysis, and reporting”
– Felicia Dlamini-Kunene, Deputy Governor, Central Bank of Eswatini pic.twitter.com/vaWxAwggYH— IMF Capacity Development (@imfcapdev) August 14, 2024
Privacy is gewaarborgd via pseudo anonimiteit met behoud van AML- en KYC-vereisten. Daarnaast biedt deze coin functionaliteiten als programmeerbare betalingen, waarmee bijvoorbeeld uitgavenlimieten voor kinderen kunnen worden ingesteld.
Zuid-Afrika ziet crypto als financieel product onder toezicht
Zuid-Afrika heeft zich in 2025 verder ontwikkeld tot een toonaangevende speler op het Afrikaanse continent op het gebied van crypto regulering. Crypto wordt er erkend als financieel product.
Crypto Asset Service Providers zijn verplicht een licentie aan te vragen bij de Financial Sector Conduct Authority en moeten voldoen aan de Travel Rule van het Financial Intelligence Centre, conform de richtlijnen van de Financial Action Task Force.
Het toenemende gebruik van crypto in vastgoedtransacties toont aan hoe sterk cryptovaluta inmiddels verweven zijn met de reguliere economie. Fiscaal worden crypto activa behandeld als vermogensobjecten, waarop zowel vermogenswinstbelasting als inkomstenbelasting van toepassing is.
Internationale context en implicaties
De projecten in Nigeria, Eswatini en Zuid-Afrika verschillen met die in bijvoorbeeld Europa, waar digitale projecten doorgaans gecentraliseerd worden via overheidsplatforms zonder directe koppeling aan cryptovaluta. De Afrikaanse benadering waarin crypto, digitale identiteit en financiële inclusie met elkaar verweven zijn biedt potentie voor snellere adoptie in landen met beperkte bancaire infrastructuur.
Internationale toezichthouders kijken met gemengde gevoelens naar deze ontwikkelingen. Hoewel de integratie van blockchaintechnologie kan leiden tot meer transparantie, blijven zorgen bestaan over privacy, governance en het risico op kapitaalvlucht. Toch wordt Afrika steeds vaker gezien als proeftuin voor de toekomst van digitale economieën, waarin identiteit en digitale waardeverspreiding samenkomen.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
