Nigeriaanse rechtbank doet in oktober uitspraak in de belastingontduikingszaak tegen Binance

1750 totale weergaven

Een Nigeriaanse rechtbank heeft 11 oktober vastgesteld als datum voor de uitspraak in het belastingontduikingsproces tegen cryptocurrency exchange Binance, die wordt geconfronteerd met vier aanklachten wegens belastingontduiking.

Details van de zaak

Op 12 juli verscheen de advocaat van Binance, Ayodele Omotilewa, voor een Nigeriaanse rechtbank en pleitte onschuldig aan vier aanklachten van belastingontduiking, waaronder het niet registreren bij de Federal Inland Revenue Service (FIRS) van Nigeria.

De aanklachten werden voorgelegd aan rechter Emeka Nwite, die de uitspraak gepland heeft voor 11 oktober.

Standpunt verdediging

Omotilewa drong er bij de rechtbank op aan om de aanklacht te verwerpen, met het argument dat de zaak geen inhoud heeft. Dit volgt op een soortgelijke verwerping van aanklachten tegen Binance-bestuurders Tigran Gambaryan en Nadeem Anjarwalla in juni.

De twee leidinggevenden, die zijn vrijgesproken van belastingontduiking, worden nog steeds apart beschuldigd van het witwassen van geld.

Beschuldigingen van de overheid

De Nigeriaanse regering heeft een aantal van haar economische problemen in verband gebracht met de activiteiten van Binance, waarbij ze de rol van het platform in de handel in de Nigeriaanse naira tijdens ernstige dollartekorten aanhaalde.

In reactie daarop hebben de Nigeriaanse autoriteiten de toegang tot grote cryptobeurzen, waaronder Binance, geblokkeerd vanwege zorgen over valutamanipulatie en het witwassen van geld.

Juridische procedures

In februari hielden de Nigeriaanse autoriteiten Gambaryan en Anjarwalla aan tijdens hun bezoek, op beschuldiging van belastingontduiking en het witwassen van geld.

De Centrale Bank van Nigeria (CBN) heeft sindsdien fintech-bedrijven geïnstrueerd om rekeningen die betrokken zijn bij cryptocurrency-transacties te rapporteren, waarbij de nadruk werd gelegd op de nationale veiligheidsrisico’s die de cryptohandel met zich meebrengt.

Volgende stappen

De beslissing van rechter Nwite om de zaak uit te stellen tot oktober geeft zowel de verdediging als de aanklager meer tijd om zich voor te bereiden. Ondertussen heeft Binance nog geen commentaar gegeven op de lopende juridische strijd.

Lees meer over:
BinanceCEXNigeriaTAX

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....