Nog drie renteverhogingen van de Federal Reserve op komst?

inflatie crypto

De verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente verder moet verhogen en langer op dat hoge niveau moet blijven is toegenomen op vrijdag. Nieuwe data leerde ons vrijdag namelijk dat de belangrijkste inflatiemeter voor de Federal Reserve, de PCE Price Index, binnenkwam op 5,4 procent voor januari, terwijl deze in december nog op 5,3 procent lag.

Plakkerige inflatie

Het lijkt erop dat de Federal Reserve nog niet klaar is met zijn missie om de inflatie onder controle te krijgen. “Er is meer energie van de Federal Reserve nodig om de inflatie op een duurzame wijze richting de 2,0 procent te krijgen”, aldus Loretta Mester, de president van de Cleveland Federal Reserve.

Opvallend is dat Mester tijdens de vorige rentevergadering nog opteerde voor een renteverhoging van 0,50 procent. Ze kon echter niet zeggen of ze dat ook voor de volgende rentevergadering ziet als de beste keuze.

Mester behoorde tot de kleine groep van Federal Reserve officials die in december geloofden dat de rente naar 5,4 procent moest om de inflatie te stoppen, terwijl de meesten dachten dat 5,1 procent wel voldoende zou zijn. Op vrijdag deelde Mester dat haar standpunt wat dit betreft niet veranderd is.

Nog drie renteverhogingen?

Het slechte nieuws op het inflatiefront betekent dat de markt zijn verwachtingen ook al heeft aangepast. Zij verwachten nu tot en met juni nog drie renteverhogingen. Dit zou de Amerikaanse rente van de huidige 4,50 tot 4,75 procent opstuwen naar 5,25 tot 5,50 procent.

De kans op een renteverlaging in 2023 is volgens de handelaren op de futuresmarkt vrijwel uitgesloten op dit moment. Dat is opvallend, omdat deze niet lang geleden nog werden ingeprijsd. Zo zie je maar dat de waan van de dag een hoop kan veranderen binnen de financiële wereld.

De economische data vanuit de Verenigde Staten komt week na week sterker binnen dan verwacht. Ook de Amerikaanse banenmarkt is op dit moment ijzersterk, met een historisch lage werkloosheid van 3,4 procent. Voor hetzelfde niveau van werkloosheid moeten we terug naar 1969.

Voor bitcoin is dat niet per se een goed scenario, omdat dit betekent dat de Federal Reserve nog lang met de rente moet spelen om de inflatie terug naar 2,0 procent te brengen. Alles bij elkaar ziet het er niet fraai uit voor het vervolg van 2023.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....