Amerikaanse rechter: Bitcoin bij een beurs is niet van jou
Geld dat je bij een derde partij stalt is niet van jou. Er kunnen situaties ontstaan waardoor jij niet je volledige spaargeld op kunt nemen of een transactie kunt doen naar wie je wil. Dat geldt zeker ook voor bitcoin die je stalt bij bitcoinbeurzen.
In de Amerikaanse staat Californië was er recentelijk een rechtszaak die dit nog eventjes bevestigde. Coinbase is volgens de rechtbank niet verplicht om de Bitcoin Gold (een splitsing van bitcoin) uit te betalen aan de mensen die in 2017 bitcoin hadden staan bij de bitcoinbeurs.
Recht op geld?
Darrell Archer klaagde Coinbase aan. Tijdens de splitsing van Bitcoin Gold had Archer maar liefst 350 bitcoin bij Coinbase staan. Tijdens zo’n splitsing (een fork) ontstaat er een nieuw netwerk die de boekhouding van bitcoin overneemt.
In dit specifieke geval heeft Coinbase dus 350 Bitcoin Gold van Archer in bezit. Bitcoin Gold is een netwerk van niks, maar als je iemand kunt vinden om het aan te verkopen is het wel geld waard. Die munten gaan voor $10 per stuk over de toonbank, maar op het hoogtepunt was het een klein fortuin van zo’n $159,000 waard.
De rechter in Amerika vindt echter niet Coinbase de nieuwe Bitcoin Gold naar de eigenaar hoeft te sturen.
Not your keys, not your coins
Advocaat Justin Wales noemt deze zaak een klassiek voorbeeld van ‘not your keys, not your coins’. Bitcoin kun je relatief makkelijk opslaan, wanneer je dat uit handen geeft loop je de kans om niet altijd te krijgen waar je recht op denkt te hebben.
Het gaat in dit specifieke verhaal dus over Bitcoin Gold die je ‘gratis’ kreeg toen dat project zich afsplitste van de echte bitcoin. Maar het geldt net zo goed voor je zuurverdiende BTC zelf.
Bescherming
De fase van talloze bitcoin forks ligt inmiddels achter ons, maar dit verhaal toont goed aan wat je uit handen geeft wanneer je je bitcoin (voor lange tijd) vasthoudt. De wet kan je niet beschermen wanneer jouw bitcoin worden verzonden zonder dat je dat wil, weg = weg.
Dit is een belangrijke uitspraak van de rechtbank: ”Het is niet nodig voor investeerders om hun coins bij beurzen te laten, ze kunnen de coins opnemen naar hun eigen privé wallets.”
Kortom: de verantwoordelijkheid voor je bitcoin liggen bij jou, zelfs als je ze bij een ander stort. Not your keys, not your bitcoin is in ieder geval in Californië nog eens dik onderstreept.
Bitcoin bij beurzen
Sinds de grote daling in maart van dit jaar, toen bitcoin onder een prijs van $4.000 dook, nemen steeds meer mensen hun bitcoin op bij beurzen. Er staat nog zo’n 2,6 miljoen Bitcoin bij beurzen, maar dat is een stuk minder dan de maanden hiervoor.
Coinbase heeft overigens nog steeds ruim 900.000 bitcoin van klanten in kas, lang niet iedereen maakt zich druk over de vraag wie nu eigenlijk eigenaar van die bitcoin is.