Nvidia deal met Core Scientific: Hoe dit de toekomst van Bitcoin mining beïnvloedt

517 totale weergaven
bitcoin BTC mining

Bitcoin miner Core Scientific zag de afgelopen maanden een aanzienlijke stijging in de aandelenwaarde, wat de potentie van AI in de Bitcoin mining sector weerspiegelt. 

Deal van Core Scientific met NVIDIA partner

Core Scientific, een Amerikaans bitcoin mining bedrijf, werd in januari dit jaar failliet verklaard en is na een herstructurering teruggekeerd naar de aandelenmarkt. Om haar activiteiten goed voort te zetten, heeft het bedrijf gekozen om deze om te zetten in AI, wat een positief effect heeft gehad op de koers.

Vorige maand sloot Core Scientific een aanvullende deal met NVIDIA partner CoreWeave, waar ze een overeenkomst van $6,7 miljard sloten. Hierbij zal Core Scientific een extra 112 megawatt aan computerinfrastructuur leveren ter ondersteuning van CoreWeave.

Core Scientific gaf aan dat de overeenkomst voor de komende twaalf jaar een extra omzet van $2 miljard zal opleveren, wat bovenop de verwachtte $4,7 miljard van de vorige overeenkomst komt. Het bedrijf is van plan om CoreWeave tegen de eerste helft van 2026 te voorzien van ongeveer 382 megawatt aan infrastructuur.

Bitcoin mining verschuift naar AI

De afgelopen maanden zijn meer beursgenoteerde Bitcoin mining bedrijven naar AI verschoven. Deze keuze wordt gemaakt doordat Bitcoin mining sinds april minder winstgevend is geworden. De bedrijven die aanzienlijk hebben geïnvesteerd in Bitcoin mining infrastructuur kiezen er nu voor om delen van de infrastructuur te transformeren om andere klantcategorieën, waaronder de AI-sector te bedienen.

Echter, het transformeren van de infrastuctuur naar AI schijnt niet zo eenvoudig te zijn als het hergebruiken van de bestaande infrastructuur, aangezien de eisen en behoeften anders liggen. Vooral voor HPC (High-Performance Computing) schijnt de infrastructuur volledig opnieuws opgebouwd te moeten worden.

Wat betekent de verschuiving naar AI en HPC voor de toekomst van Bitcoin mining?

De verschuiving naar AI en HPC zal erg belangrijk zijn voor de toekomst van Bitcoin mining. Aangezien de sector minder winstgevend naarmate er meer Bitcoin halvings komen, is het belangrijk voor de sector om (deels) te verschuiven naar andere sectoren.

VanEck deelde vorige maand al in een rapport hoe de Bitcoin mining sector $38 miljard meer winst kan maken in de komende dertien jaar door 20% van hun activiteiten te verschuiven naar AI of HPC. Nu Bitcoin mining bedrijven deze overstap beginnen te maken, lijkt dit een belangrijk effect te hebben op de toekomst van de Bitcoin mining sector.

De deal tussen Core Scientific en CoreWeave is één van de eerste deals op dit gebied en zal waarschijnlijk een belangrijk precedent vormen voor komende deals en hoe deze vormgegeven worden. Ook zal de Bitcoin mining markt de activiteiten van Core Scientific nauwlettend in de gaten houden om te kijken naar de mogelijkheden.

Lees meer over:
AIbitcoin miningHPC

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...