NYDIG gaat de Bitcoin (BTC) van Skybridge fonds bewaren

NYDIG
gaat de onderliggende bitcoin van het toekomstige bitcoin exchange-traded fund (ETF)
van First Trust Advisors en SkyBridge Capital bewaren, zo bericht Coindesk.

Bitcoin ETF

Via een ETF hebben beleggers blootstelling aan de (toekomstige) prijsontwikkeling van
bitcoin, zonder deze te hoeven te bezitten of te bewaren. Daarmee is het een laagdrempelige manier om exposure te hebben. Inleggers krijgen hun rendement (of
verlies) uitgekeerd in dollars en niet in bitcoin. Deze manier van beleggers heeft voor zakelijke beleggers in de VS een boekhoudkundig voordeel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Terwijl in buurland Canada er al diverse bitcoin ETF’s bestaan (én succesvol zijn), heeft de Securities & Exchange Commission, de toezichthouder op de Amerikaanse effectenmarkt nog geen ja gezegd.

Een van de partijen die graag een ETF wil gaan aanbieden zijn de investeringsfirma’s First Trust Advisors en SkyBridge Capital. Uit een documentupdate bij de SEC blijft dat NYDIG, een bekende naam in de markt, gaat optreden als sleutelbewaarder voor hun ETF. In hun aanvraag van maart dit jaar werd het vakje ‘custodian’ nog open gelaten.

Verder werken ze samen met BNY Mellon die voor de First Trust SkyBridge Bitcoin ETF optreedt als de partij die de transacties verwerkt en de dollars aanhoudt voor het fonds.

‘Snel duidelijkheid’

De SEC heeft tot nu toe géén enkele aanvraag van de acht lopende aanvragen goedgekeurd. Vijf van de acht aanvragen hebben gekozen voor een pure bitcoin speler als custodian. Wise Origin gebruikt Fidelity, Valkyrie kiest Coinbase, Kryption kiest Gemini en NYDIG bewaart ook de sleutels van haar eigen ETF.

NYDIG bewaart ook overigens de bitcoin voor de grote zakenbank JP Morgan en werkt samen met FIS om ‘honderden consumentenbanken’ in de VS exposure te laten hebben met BTC.

De
voorgaande jaren wilde de SEC een ETF nog niet goedkeuren, omdat men de risico’s voor consumenten te groot achtte. Zo waren er zorgen over de
volatiliteit van de onderliggende bitcoin koers en manipulatie door
entiteiten met meer dan 1.000 BTC.

Volgens SEC-bestuurslid Hester ‘Crypto Mom’ Peirce is er snel
duidelijkheid nodig. Ze heeft liever dat particulieren een product
afnemen bij een gereguleerde partij voordat particulieren naar ‘mindere
alternatieven’, zo liet ze onlangs aan zakenblad Forbes weten.

De nieuwe SEC-voorzitter Gary Gensler pleit er deze week voor dat de Amerikaanse overheid snel kaders schept voor de handel in cryptocurrency’s, ook omdat steeds meer traditionele partijen op deze nieuwe assetklasse springen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
ETFNYDIG

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...