Bitcoin fonds van Morgan Stanley haalt $29 miljoen op in 2 weken

Het nieuwe bitcoin fonds van Morgan Stanley is al een van de grootste fondsen van de bank als je kijkt naar het aantal investeerders. Een van de privé fondsen haalde in 2 weken al $29,4 miljoen op bij 322 investeerders. Dat maakt het bedrijf bekend in hun documenten voor toezichthouders.

Morgan Stanley

Morgan Stanley biedt sinds kort bitcoin diensten aan voor hun grootste klanten. Het fonds is opgezet in samenwerking met FS Investments. Het Amerikaanse bedrijf NYDIG neemt het beheer van de bitcoin voor hun rekening.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het fonds is een van de twee nieuwe investeringspotjes met bitcoin in de hoofdrol. De weinig verassende naam van het fonds is FS NYDIG Select Bitcoin Fund LP.

De interesse is groot. In 14 dagen zit er $29,4 miljoen in het fonds. Daarmee blaast het soortgelijke producten van Pantera en Galaxy weg.

Het gaat hier om een fonds die alleen beschikbaar is voor klanten van Morgan Stanley. Beleggingen in dit soort producten zijn interessant voor mensen die wel bitcoin willen kopen, maar niet zelf de verantwoordelijkheid over hun geld willen dragen. Het is voor klanten van de bank een makkelijke manier om in te stappen.

En aan de vraag te zien is het ook voor Morgan Stanley momenteel de moeite waard. Instappers nemen genoegen met een aantal huisregels. Zo mag slechts 2,5% van je portfolio bestaan uit aandelen in de bitcoin fondsen. Daarnaast betaal je 3% voor een positie kleiner dan $250.000.

Voor de actieve en gemotiveerde bitcoiner is het waarschijnlijk interessanter om zelf aan de slag te gaan.

Bitcoin en banken

Commerciële banken en bitcoin weten elkaar steeds beter te vinden. Grote banken zetten inmiddels hun eerste stappen in de industrie. Goldman Sachs biedt net als Morgan Stanley bitcoin diensten aan hun grootste klanten. Bij Goldman gaat het om klanten met $25+ miljoen in assets bij de bank, Morgan Stanley legt die grens op $2 miljoen.

Er zijn ook banken die nog altijd de nieuwe ontwikkelingen tégen werken. Een voorbeeld daarvan is HSBC Bank. Het bedrijf verbiedt hun klanten aandelen in MicroStrategy te kopen. Dat bedrijf zet volgens de bank teveel in op bitcoin is daarom een te groot risico.

Welke bank en welk beleid uiteindelijk de grote winnaars worden is nog onbekend, allicht hebben we op termijn helemaal geen vraag meer naar dit soort grote instituten. Voorlopig zijn er drie kampen: partijen die aan de slag geen met BTC en een positie proberen te veroveren, instellingen die zoveel mogelijk bitcoin buiten de deur willen houden en de grootste groep met bedrijven die nog altijd niets doen.

Lees meer over:
bankMorgan Stanley

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...