NYSE wil geïnspireerd door bitcoin 24/7 handel in aandelen

nyse

De New York Stock Exchange (NYSE) denkt volgens de geruchten na over het lanceren van een 24/7 beursplatform. Hierbij zijn ze uiteraard geïnspireerd door bitcoin, dat vanaf de beginjaren op die manier opereert. Om het sentiment in de markt te testen is NYSE momenteel onderzoek aan het doen onder zijn klanten of zij hier interesse in hebben.

Goede ontwikkeling voor de beurs?

Er zijn natuurlijk voldoende voor- en tegenargumenten te verzinnen als het om dit soort ontwikkelingen gaat. Een belangrijk argument voor is dat je aandelen hiermee “meer liquide” maakt. Vooral in de zin dat je ze altijd kunt verkopen.

Stel dat je op een zeker moment geld nodig hebt en de markt is nog twee of drie dagen gesloten, dan kan dat heel pijnlijk zijn.

Aan de andere kant zorgt het 24/7 open zijn van de markt natuurlijk ook voor stress. De crypto-industrie draait altijd door en dat zal er bij sommige mensen voor zorgen dat ze altijd achter de computer zitten.

Daar is het leven natuurlijk ook niet voor bedoeld. In principe heeft de aandelenbeurs altijd op deze manier gewerkt, dus je kunt je afvragen in hoeverre het nodig is om 24/7 handel te faciliteren. Misschien is het juist wel lekker als de beurzen soms dicht zijn.

24/7 handel in Amerikaanse aandelen is al mogelijk

Overigens is het al mogelijk om 24/7 te handelen in Amerikaanse aandelen. Zo bieden onder andere Robinhood en Interactive Brokers platforms aan door een zogenoemde “dark pool” te faciliteren.

Afgelopen week pauzeerde Robinhood opvallend genoeg die 24/7 handel als gevolg van de spanningen tussen Israël en Iran, waardoor investeerders meteen hun vraagteken plaatsen bij de duurzaamheid van 24/7 handel.

Met name het verzekeren van liquiditeit tijdens 24/7 handel is voor veel platforms een lastige taak. Op sommige uren zal er weinig vraag en aanbod zijn, waardoor relatief kleine hoeveelheden kapitaal de koers enorm kunnen beïnvloeden.

In principe zou dat ook een deel van de verklaring kunnen zijn voor de volatiliteit van bitcoin op bepaalde momenten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....