Oekraïense autoriteiten ontmantelen crypto oplichtingsring.

2249 totale weergaven

Oekraïense autoriteiten zijn hard opgetreden tegen een criminele ring die bedrieglijke callcenters in meerdere landen exploiteert en hoge rendementen op cryptocurrency-investeringen belooft.

Details van de operatie en inbeslagnames

De Nationale Politie van Oekraïne kondigde de aanhouding van 14 verdachten aan, waaronder de vermeende meesterbreinen achter de uitgebreide scam. Als onderdeel van de operatie namen de autoriteiten een aanzienlijke hoeveelheid activa in beslag, waaronder luxe voertuigen zoals Mercedes, Porsche en BMW modellen.

Daarnaast nam de politie 136 computerapparaten, 951 SIM-kaarten, 455 startpakketten en aanzienlijke hoeveelheden contant geld in beslag voor een totaalbedrag van meer dan $64.500 USD, samen met andere valuta.

Criminele netwerkstructuur

Volgens de autoriteiten werd de criminele organisatie geleid door twee Georgiërs van 49 en 51 jaar oud, die aanzienlijke invloed hadden binnen criminele kringen. Deze personen worden beschuldigd van het opzetten en beheren van een netwerk van frauduleuze callcenters, waar ze medeplichtigen rekruteerden om illegale activiteiten uit te voeren.

De callcenters opereerden onder het mom van legitieme beleggingsfirma’s, waarbij ze geavanceerde psychologische tactieken gebruikten om nietsvermoedende slachtoffers te misleiden om in cryptocurrencies te investeren.

Modus Operandi

De frauduleuze callcenteroperators deden zich voor als doorgewinterde beursexperts en voerden overtuigende gesprekken met potentiële beleggers over de winstgevendheid van cryptocurrency-ondernemingen. Door handige manipulatie en overredingstechnieken werden slachtoffers verleid om hun geld over te maken naar de elektronische portemonnees en bankrekeningen van de criminelen.

Elk lid van het criminele netwerk had een specifieke rol, van het bedenken van frauduleuze plannen tot het werven van personeel en het verdelen van illegale opbrengsten onder de groep.

Juridische procedures

Terwijl het onderzoek vordert, blijven de verdachten in hechtenis in afwachting van verdere juridische procedures onder toezicht van het regionale parket van Kiev. Het hardhandig optreden tegen deze crypto-scams onderstreept de inzet van de Oekraïense autoriteiten om financiële fraude te bestrijden en burgers te beschermen tegen uitbuiting.

De ontmanteling van dit criminele netwerk benadrukt de voortdurende uitdagingen waarmee wetshandhavingsinstanties worden geconfronteerd bij het reguleren van de cryptocurrency-sector en het bestrijden van frauduleuze activiteiten. Terwijl de autoriteiten hun inspanningen voortzetten om degenen die verantwoordelijk zijn voor dergelijke zwendel te vervolgen, worden regelgevende kaders die gericht zijn op het beschermen van beleggers en het handhaven van de integriteit van de financiële markten steeds belangrijker.

Lees meer over:
hackoekraineoplichtingscam

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....