Oorlog stelt bitcoin koers op de proef, alle hoop op de vredesgesprekken?

Bitcoin start deze kersverse week in de schaduw van een nieuw geopolitiek conflict. Het macro-landschap is bijna onherkenbaar ten opzichte van een paar dagen geleden en de gehele financiële markt voelt de druk.

De Russische invasie in Oekraïne zorgt voor enorme onzekerheid waarbij onder andere de roebel keihard onderuit gaat. Het lijkt een eerste goede test voor het narratief van bitcoin als veilige haven ten tijde van wereldwijde onrust. Voorlopig heeft bitcoin nog redelijk stand gehouden, maar dat kan snel veranderen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Conflict in Oekraïne domineert

Als er iets is wat deze week de markt gaat sturen, dan is het wel het conflict tussen Rusland en Oekraïne. De oorlog is pas vijf dagen onderweg, maar is in een constante staat van flux. Het gaat hard tegen hard en de sancties blijven binnenstromen, waardoor het krachtenveld continu verandert.

Op financieel gebied zijn de zorgen met name groot als het gaat om de Russische beurs, waarvan de opening is uitgesteld tot 3 uur lokale tijd. Ook de Russische roebel doet het niet goed en handelt momenteel op een absoluut dieptepunt.

De vredesgesprekken beginnen vandaag, maar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky geeft aan weinig vertrouwen te hebben in een goede afloop. Maar wat zou het goed zijn voor de wereld als Rusland en Oekraïne er vandaag uitkomen.

Tot nu toe profiteert vooral de olie-industrie, op de Russische na, van de oorlog en is bitcoin redelijk stabiel gebleven. Goud heeft ondertussen al het gewonnen terrein van de begindagen alweer ingeleverd.

Vierde maand op rij in het rood

De sluitkoers van zondag heeft bitcoin niet geholpen, net voor het sluiten van de markt schoot de koers naar beneden en wist bitcoin de koers van 38.500 dollar niet te behouden. Dat resulteert in de vierde rode maand op rij en dat hebben we sinds de bearmarkt van 2018 niet meer gezien.

Al doet bitcoin het gezien de macro-economische omstandigheden naar behoren. Velen hadden verwacht dat de koers een stevige tik zou krijgen nadat het conflict tussen Oekraïne en Rusland definitief uitbrak. De realiteit is dat bitcoin behoorlijk stabiel is gebleven.

Maar bitcoin heeft vandaag nog om de maand alsnog in het groen af te sluiten, al ziet het er met de huidige gebeurtenissen niet goed uit. Er lijkt in ieder geval weinig reden voor een opleving, tenzij de vredesgesprekken tussen Oekraïne en Rusland heel positief uitvallen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram chat, en download
ook vooral onze Android
Nieuws app

of iOS Nieuws
app
!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....