Block van Jack Dorsey overtreft alle verwachtingen voor Q3, aandeel springt omhoog

Het Block van Jack Dorsey verkocht in het derde kwartaal van 2022 voor 1,76 miljard dollar aan bitcoin aan zijn klanten. Dat leverde een brutowinst van 37 miljoen dollar op, waarmee de totale brutowinst voor het bedrijf op 783 miljoen dollar uitkwam voor het derde kwartaal.

12 procent minder

De brutowinst op de verkoop van bitcoin via de Cash App is in het derde kwartaal van 2022 echter met 12 procent gedaald ten opzichte van diezelfde periode in het afgelopen jaar. Ook de totale omzet uit de bitcoin-handel van 1,76 miljard dollar betekent een daling van 3 procent ten opzichte van vorig jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat vorig jaar het jaar van de bull run markeerde voor bitcoin. Dit jaar is een jaar van tegenvallende koersprestaties, waarmee de aandacht voor bitcoin uiteraard naar een dieptepunt zakt. Vanuit dat oogpunt bezien vallen de resultaten van Block nog wel mee als het over bitcoin gaat.

“De bitcoin omzet en brutowinst zijn relatief gelijkgebleven ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022”, aldus Block in het rapport. In het tweede kwartaal genereerde het 1,79 miljoen dollar aan omzet uit de handel in bitcoin en wist het een brutowinst van 41 miljoen dollar op te schrijven. Geen extreme cijfers, maar het is in ieder geval een winst.

Block en bitcoin

Wat je wellicht niet weet is dat het Block van Jack Dorsey ook bitcoin op de balans heeft. Het gaat in totaal om 8.027 bitcoin, die op het moment van schrijven een waarde van ongeveer 163,15 miljoen dollar vertegenwoordigen. Voor het afgelopen kwartaal moest Block voor 2 miljoen dollar afschrijven op de bitcoin.

In de Verenigde Staten zijn de boekhoudkundige regels op dit moment zo, dat bedrijven geen winst mogen boeken totdat ze verkopen, maar dat een koersverlies wel meegenomen moet worden in de boeken.

De omzet van Block is in het derde kwartaal gestegen naar 4,52 miljard, wat ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021 een stijging van 17 procent betekent. De winst per aandeel kwam binnen op 0,42 dollar, wat ver boven de verwachting van 0,24 dollar per aandeel ligt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....