Omzet van bitcoin miners weer omhoog na aanpassing protocol

Bitcoin miners doen weer goede zaken. De opbrengst per rekenkracht (TH/s) is zelfs vergelijkbaar met de maand mei toen de bitcoin prijs nog $45.000 was. Dat meldt The Block op basis van nieuwe cijfers.

Bitcoin miner doen weer goede zaken

Mining bedrijven mogen de recente forse daling van de moeilijkheidsgraad, een ingebakken aanpassing in het bitcoin protocol, dankbaar zijn. Kijkende naar de inkomsten per zogenaamde terahash per seconde (TH/s) aan rekenkracht, is deze weer sterk hersteld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zelfs naar een omzetniveau toen de spotprijs rond de $45.000 lag medio mei. Momenteel ligt die spotprijs met $33.000 een stuk lager, maar het is voor miners veel gemakkelijker om een block met 6,25 BTC te vinden.

Uit de onderstaande cijfers blijkt dat de dagopbrengst per TH/s naar een niveau van $0,27 is geklommen. Data van Bitinfocharts laten een andere schatting zien: $0,30 per TH/s, maar de trend is stijgend.

China greep hard in

Op 3 juli is de moeilijkheidsgraad met een recordpercentage van 27,6% gedaald. Dat is grotendeels te verklaren door het verbod van China op het minen van bitcoin in hun land. Een vrij plots besluit, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn te vertrekken.

Dat had tot gevolg dat er circa 90 miljoen TH/s aan rekenkracht offline is gegaan sinds medio mei, een afname van van ruim 50%. De moeilijkheidsgraad past zich daarop aan. Door de daling ervan wordt het voor de overgebleven miners ruim een kwart gemakkelijker om een nieuw block te vinden.

Dat betekent dat de gemiddelde omzet ook weer stijgt. Een paar andere gevolgen van het China-beleid:

  • buiten China is er momenteel een schaarste aan plekken waar de miners zich kunnen vestigen
  • tweedehands ASIC miners worden massaal aangeboden momenteel

Door deze ontwikkelingen verwachten experts niet dat de rekenkracht weer razendsnel gaat herstellen naar het eerdere record van 180 miljoen TH/s. De komende maanden moet duidelijk hoe de massale miner transitie gaat uitwerken.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...