Negatief Bitcoin record: moeilijkheidsgraad voor miners daalt met 27,9%

De moeilijkheidsgraad voor bitcoin miners maakt de grootste daling ooit door. Met 27,9% wordt het minen van bitcoin voor de overgebleven miners een stuk makkelijker. In ieder geval tot de volgende moeilijkheidsaanpassing.

In principe is er helemaal niets aan de hand. Bitcoin werkt precies zoals het hoort en corrigeert op basis van de hoeveelheid hashing power (of eigenlijk de 'blocktijd' van de afgelopen blokken) in het netwerk iedere 2.016 blokken de moeilijkheidsgraad voor miners.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De grote daling komt echter niet uit het niets: de populairste mining locaties in China liggen onder vuur. En dat heeft ook op het netwerk gevolgen.

China

Miners in China hebben geen makkelijk jaar. Overheden en andere instanties jagen actief iedereen uit deze industrie de landsgrenzen over. Dat betekent dat er hardware (tijdelijk) offline wordt gehaald.

Ondernemers zullen proberen de hardware zelf te verhuizen, of te verkopen. Naar verluidt is er echter geen duidelijke coördinatie en is er geen grote partij die alle hardware opkoopt en weer doorverkoopt.

Om een beeld te geven: het weekgemiddelde van de hashrate was op 13 juni nog zo'n 137 EH/s, dat ligt nu rond de 85 EH.s. Dat is een daling van 35%!

Door de daling in rekenkracht voor het netwerk werden blocks tijdelijk langzaam gevonden. Het protocol streeft er naar om de 'blocktijd' rond de 10 minuten te houden. Op sommige momenten was dat echter ruim 13 minuten. Dat betekent trage transacties en langer wachten voor miners.

Op 1 juli duurde het ruim 2 uur om een block te produceren. Voor het eerst sinds 2011 duurde het 129 minuten om een block te vinden. Bij het minen komt ook een zekere willekeur kijken, daarom variëren de blocktijden.

Het is een soort loterij. Heb je meer computerkracht en raad je dus meer hashes per seconde? Dan maak je meer kans. Hoeveel mogelijke antwoorden (waarvan er maar eentje klopt) er zijn hangt af van de moeilijkheidsgraad die door het protocol wordt bepaald.

Mining uitgelegd

In principe zijn de grootste miners momenteel vooral bezig met geld verdienen. Je investeert (in de regel) geen miljoenen in een onderneming omdat je bitcoin zo'n leuk idee vindt. Er is een constante strijd gaande tussen miners om efficiënter en daardoor beter te minen.

Er is voor deze partijen dus een financiële motivatie om bij te dragen aan het netwerk. En daarmee komen we bij een belangrijk punt: doordat het aantrekkelijk is om bitcoin te minen, wordt het netwerk veiliger.

Wanneer er meer computerkracht bezig is met de strijd om nieuwe bitcoin wordt bijvoorbeeld de kans op een '51%-aanval' kleiner. Bij een 51% aanval probeert een partij (of meerdere partijen) het merendeel van het netwerk in handen te krijgen.

Het netwerk van miners is inmiddels zo groot dat het nagenoeg onmogelijk is om op deze manier roet in het eten te gooien bij bitcoin. Een mooie bijkomstigheid: wanneer er meer computerkracht meedoet op het netwerk, wordt het vinden van een block ook moeilijker.

Bitcoin minen is, als je het plat slaat, niets meer dan het omzetten van energie in (een kans op) bitcoin. Dat is interessant voor partijen die goedkope energie hebben of goede hardware hebben. En als het kan het liefst allebei.

Gevolgen

De eindstand is als volgt: het bitcoin netwerk draait gewoon door. Blocks worden gevonden, transacties worden verwerkt. Wel zijn de populairste plekken voor miners niet meer bereikbaar. China is voorlopig wel klaar als mining hotspot.

Miners zoeken plekken met goedkope energie en het liefst kun je ook enigszins rekenen op de lokale overheden als het gaat om regels en richtlijnen. Landen als Kazachstan, Iran, Canada en met name de Verenigde Staten worden steeds populairder.

Wat uiteindelijk de gevolgen zijn voor de industrie is afwachten. Wel is het helder dat er nu een kans ligt voor staten, steden, provincies, dorpjes en kleine eilandjes om een deel van de markt die China heeft weggejaagd op te pakken.

Deze gebeurtenis is ook een bevestiging van wat we al weten: bitcoin is dan wel neutraal en digitaal, je hebt nog altijd te maken met machthebbers in de 'echte wereld' waar je rekening mee moet houden. Het zijn interessante tijden voor bitcoin miners, dat staat vast.

Lees meer over:
mining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...