On-chain data: Short-term hodlers verkopen bitcoin met winst

Het netwerk van bitcoin is open en voor iedereen in te zien. Dat betekent ook dat er een hoop data beschikbaar komt. In dit artikel kijken we naar korte termijn investeerders die met winst verkopen.

De zevendaagse gemiddelde waarde van de winstratio van uitgegeven output (Spent Output Profit Ratio – SOPR) voor kortetermijnbezitters (Short Term Holders – STH) is volgens de blockchain-analysefirma Glassnode recentelijk weer boven de 1 uitgekomen. Dat is te lezen in de nieuwsbrief van Blockware Solutions.

De SOPR is een maatstaf die wordt gebruikt om de mate van gerealiseerde winst voor alle BTC die on-chain zijn verplaatst te meten. Het wordt berekend door de gerealiseerde dollarwaarde van een uitgegeven output (Unspent Transaction Output – UTXO) te delen door de waarde bij het creëren van de output.

Kortom: er wordt een prijs gepakt van de recente transactie en daar haalt men informatie uit.

Kortetermijnbezitters (STH) zijn in dit geval degenen die hun munten voor minder dan 155 dagen hebben vastgehouden. Een SOPR van meer dan 1 betekent dat de gemiddelde kortetermijnbezitter op de markt munten verkoopt met winst. Een waarde onder 1 wordt beschouwd als een teken van capitulatie, terwijl een waarde van 1 aangeeft dat de gemiddelde kortetermijnbezitter net quitte speelt.

'Short-term hodlers verkopen bitcoin met winst'

Historisch gezien blijft de SOPR van kortetermijnbezitters boven 1 tijdens bullmarkten. Dit is logisch, omdat rally’s kortetermijnbezitters (meestal nieuwe deelnemers, actieve handelaren of mensen met weinig overtuiging) in staat stellen hun bezit te liquideren tegen een prijs die hoger is dan de aankoopprijs.

De SOPR voor kortetermijnbezitters ging in januari boven de 1 uit, wat wijst op een ommekeer in de bullish trend en heeft sindsdien tweemaal de steun getest. Bitcoin is dit jaar met meer dan 68% gestegen. Op het moment van schrijven is de dagkoers $27.900.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...