‘Grote onzekerheid in de bitcoinmarkt door macro-economische situatie’

De Amerikaanse consument blijft verbazen, want zij gaven in april een stuk meer uit dan verwacht. Dat zorgt voor een flinke opwaardering van de verwachtingen met betrekking tot de economische groei in Amerika voor het tweede kwartaal van 2023. Ook de inflatie kan daardoor weer een slinger omhoog krijgen, waardoor de Federal Reserve in een nog moeilijkere positie terechtkomt.

Afgelopen maand steeg de consumptie met 0,8 procent, terwijl vooraf een stijging van 0,4 procent werd verwacht.

Goed voor bitcoin?

Het is lastig te zeggen wat de impact van deze stijging op bitcoin is. Aan de ene kant is het een goede zaak dat de Amerikaanse economie blijft draaien, omdat dat mensen in theorie ook de ruimte geeft om meer bitcoin te kopen. Aan de andere kant is het weer een slechte zaak, omdat het ervoor zorgt dat de rente waarschijnlijk langer op dit hogere niveau moet blijven.

Dat komt omdat de hogere consumptie zorgt voor een opdrijvend effect op de inflatie. Daarbij is de werkloosheid op dit moment nog extreem laag, waardoor de Federal Reserve op het oog nog geen reden heeft om de rente zomaar te verlagen.

Op dit moment zijn de verwachtingen voor de volgende rentevergadering van de Federal Reserve, die voor 14 juni op de planning staat, dan ook dat ze opnieuw de rente verhogen. Volgens de markt is er nu een kans van 63 procent dat de rente opnieuw zal stijgen tijdens de volgende rentevergadering.

De onzekerheid heerst

Wat dat betreft kunnen we stellen dat de onzekerheid momenteel heerst in de markt. De rente blijft steeds verder oplopen en het is nu wachten op het moment dat de economie breekt, wat maar niet lijkt te gebeuren. Voor investeerders zorgt dat voor een gigantisch onzeker klimaat om kapitaal aan het werk te zetten.

Verder kun je nu op Amerikaanse staatsobligaties een rendement van ongeveer 5 procent pakken, wat natuurlijk ook razend aantrekkelijk is tegen de achtergrond van alle onzekerheid die momenteel in de markt heerst.

Veel investeerders lijken momenteel dan ook te kiezen voor de relatieve zekerheid van dat rendement van ongeveer 5 procent, terwijl ze risico-assets als bitcoin even links laten liggen.

Waarschijnlijk handelt bitcoin om die reden al even zijwaarts en komt daar, totdat er meer duidelijkheid is over de gezondheid van de economie, geen verandering in.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....