Onderzoek: 50% van Amerika heeft niet genoeg geld voor pensioen

737 totale weergaven
Nieuwe kansen voor crypto in Amerika

Vijftig procent van de Amerikaanse pensionado’s heeft niet genoeg geld om echt met pensioen te gaan. Dat dwingt een grote groep om alsnog aan het werk te gaan tijdens een periode waar ze lang over droomden als de gouden jaren van hun leven.

11 miljoen Amerikanen

Volgens een nieuw onderzoek van CBS gaat het om 11 miljoen Amerikanen die momenteel aan het werk zijn, terwijl ze de magische grens van 65 jaar al passeerden.

CBS volgde bijvoorbeeld de Gessecks, een koppel uit Florida dat ooit met pensioen was, maar nu weer werkt om de eindjes aan elkaar te knopen. De 77 jaar oude Garry Gesseck wordt wakker om 5.30u om voor minder dan 15 dollar per uur te helpen in een supermarkt, terwijl zijn vrouw Joyce 14 dollar per uur verdient als administrateur in de juridische sector.

Volgens Joyce is het “Niet echt een pensioen. Het is elke dag werken.”

Arbeidseconoom Teresa Ghilarducci legt de schuld bij deze ontwikkeling bij het 401(k) systeem, dat in 1978 werd geïntroduceerd als alternatief voor het traditionele pensioensysteem.

“Ik noem dit het ‘werk, pensioen, herhaal syndroom.’ Meer dan de helft van de mensen die nu met pensioen is heeft niet genoeg geld om dat te blijven. Ik leg de schuld bij de beleidsmakers die experimenteerden met ons pensioensysteem 40 jar geleden en die niet toegeven dat het experiment faalde”, aldus Ghilarducci.

 Zoeken naar een oplossing

In plaats van wijzen naar het verleden en daar op zoek te gaan naar schuldigen, zou Ghilarducci veel beter kunnen zoeken naar een oplossing. Hoe is het mogelijk dat Amerikaanse pensionado’s niet van hun zuurverdiende centen kunnen leven, terwijl de S&P 500 over de afgelopen jaren als een raket is gestegen?

Mogelijk zouden Amerikanen een groter deel van hun pensioen richting de eigen beurs moeten brengen. Met name de investeringen in Amerikaanse staatsobligaties kregen behoorlijke tikken te verwerken als gevolg van de renteverhogingen die we sinds 2022 zagen.

Voormalig Federal Reserve econoom Alicia Munnell zegt tegen Politico dat zij ervan overtuigd is dat veel wetten voor rijken worden ontwikkeld, terwijl de midden- en lage-inkomens later worden toegevoegd.

Zou bitcoin hier ook een rol in kunnen spelen? Dan valt nog te bezien. Voor nu is de digitale munt te volatiel om een serieus aandeel in een pensioenpot te vormen. Maar mogelijk kan een allocatie van 1%-3% wat extra’s bieden.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....