Onderzoek gericht op Digital Currency Group en banden met Barry Silbert

De Digital Currency Group (DCG), een prominente speler in de cryptowereld, ligt onder het vergrootglas in de Amerikaanse staat New York. De kern van de zaak zijn de financiële transacties tussen DCG en haar dochterbedrijf Genesis Global Capital.

De procureur-generaal van New York, Letitia James, leidt het onderzoek naar deze mogelijke onregelmatigheden, volgens bronnen dichtbij het dossier die door Bloomberg zijn aangehaald.

Federale aanklagers werken samen met de Amerikaanse beurswaakhond, de Securities and Exchange Commission, om de zaak tot op de bodem uit te zoeken. Onderdeel van dit onderzoek zijn interviews met mogelijke getuigen die aan zowel Genesis als DCG gelieerd zijn.

Centraal in het onderzoek staan de leningen en andere financiële transacties die tussen de twee bedrijven hebben plaatsgevonden. DCG heeft vorig jaar aangegeven dat het voor ongeveer $575 miljoen aan leningen heeft ontvangen van Genesis. Een ander onderdeel van de zaak is een brief van DCG oprichter en CEO Barry Silbert aan aandeelhouders. In deze brief refereert Silbert aan een promesse van $1,1 miljard, een gevolg van verplichtingen die DCG op zich had genomen van Genesis in de nasleep van de ineenstorting van het hedgefonds Three Arrows Capital (3AC).

Het promesse en de wijze waarop dit aan investeerders is gecommuniceerd, vormen een belangrijk element in het lopende onderzoek, aldus de bronnen. Seth DuCharme, voormalig waarnemend Amerikaans procureur, vertegenwoordigt DCG in deze zaak.

Het is nog onduidelijk of deze onderzoeken zullen resulteren in officiële aanklachten. Een woordvoerder van DCG heeft Bloomberg laten weten dat het bedrijf volledig meewerkt met de toezichthoudende instanties en betrokken onderzoeksorganen. Ook benadrukte hij dat de transacties tussen de bedrijven altijd op een eerlijke manier zijn gestructureerd en tegen gangbare marktrentes zijn geprijsd.

Begin dit jaar vroeg Genesis faillissement aan volgens zogenoemde hoofdstuk 11, na maanden van liquiditeitsproblemen die samenvielen met een bearmarkt en het omvallen van bekende cryptobedrijven zoals 3AC en de crypto-beurs FTX. Genesis schatte toen haar schulden en bezittingen elk tussen de $1 en $10 miljard.

Genesis blijkt de grootste ongedekte schuldeiser van FTX en aanverwante bedrijven te zijn, met een totale schuld van $226 miljoen. Onlangs kwamen de partijen echter tot een schikking.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...