Experts voorzien stijgingen Amerikaanse dollar, slecht voor bitcoin?

Door Reuters ondervraagde valuta-strategen voorzien een sterke Amerikaanse dollar voor het restant van 2023 en dat kan weleens slecht nieuws betekenen voor de bitcoin koers. De experts verwachten in ieder geval dat de Amerikaanse dollar zich sterk zal houden ten opzichte van andere fiatmunten als de euro en de Chinese yuan.

Ondanks het hoogste aantal shortposities sinds maart 2021 wist de Amerikaanse dollar (DXY) 3 procent te winnen ten opzichte van zijn lokale dieptepunt van 14 juli.

Waarom verwacht men een sterke dollar?

De verwachtingen met betrekking tot de Amerikaanse dollar zijn hooggespannen vanwege het sterke vermoeden dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) de rente niet snel zal verlagen. In tegenstelling tot de Europese economie is de Amerikaanse economie solide en weerbaar gebleken tegen de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve.

Ondanks dat de Amerikaanse dollar wat terrein wint ten opzichte van onze euro, staat de euro vanaf het begin van het jaar gemeten nog altijd op een stijging van 2,4 procent ten opzichte van de dollar.

De verwachting is namelijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) klaar is met zijn rentecampagne, terwijl er wat de Federal Reserve betreft nog een kleine sluier van onzekerheid heerst over dat vraagstuk.

Verder is de Amerikaanse economie ogenschijnlijk stabieler dan die van de Eurozone, waardoor de Federal Reserve de rente mogelijk langer op een verhoogd niveau kan houden. Over het algemeen reageert de bitcoin koers het sterkste op fluctuaties van de Amerikaanse dollar, waardoor dit mogelijk belangrijk is voor bitcoin.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Wat de bitcoin koers betreft lijkt het jaar 2023 op dit moment weinig veelbelovends meer in het vat te hebben. We zagen natuurlijk al de aanvraag van een Spot Bitcoin ETF door BlackRock en zelfs dat lijkt de bulls niet meer aan te kunnen sporen om de koers weer boven de 30.000 dollar te tillen.

Het kan natuurlijk gebeuren dat bitcoin verrassend uit de hoe komt, want dit heeft het in het verleden vaker gedaan.

Maar een goed teken is het niet dat de bitcoin koers er maar niet in slaagt om te stijgen, ondanks dat we veel goed nieuws mochten verwerken.

We kregen gisteren immers te horen dat ook MicroStrategy weer van plan is om voor 750 miljoen dollar aan kapitaal op te halen om in bitcoin te investeren. Wat dat betreft lijkt de macro-economische realiteit nu vooral op de bitcoin koers te drukken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....