Onderzoek stelt dat Bitcoin mining methaan uitstoot kan verminderen

922 totale weergaven

Uit een recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Bitcoin mining de globale methaanemissies kan verminderen, wat de voordelen van Bitcoin op het gebied duurzaamheid en milieu-impact weergeeft. 

Onderzoek naar Bitcoin mining

In een collegiaal getoetst wetenschappelijk artikel, met de titel An Integrated Landfill Gas-to-Energy and Bitcoin Mining Framework, stond hoe Bitcoin mining de globale methaanemissie kan verminderen. In het artikel wordt gedetailleerd beschreven hoe Bitcoin miners zich in een unieke positie bevinden om gebruik te maken van LFGTE (Landfill Gas to Energy) systemen die methaangas van afvalstortplaatsen opvangen en omzetten in bruikbare energie.

Hierdoor kan het broeikasgas handig worden gebruikt en worden de schadelijke effecten ervan op de atmosfeer verminderd, wat de opwarming van de aarde kan verminderen. 

De juiste structuur

Volgens het onderzoek beschikt de Bitcoin mining sector over de juiste structuur om een dergelijk kapitaalintensief project op de lange termijn te stimuleren. Deze basis missen andere sectoren, vanwege het ontbreken van duurzame strategieën voor het genereren van inkomsten en het terugverdienen van kosten:

“De economische prikkels van Bitcoin, die wereldwijd beschikbaar zijn voor miners op iedere locatie, kunnen een innovatieve oplossing bieden voor het aanmoedigen van methaanreductie zonder dat stimulatie vanuit de overheid nodig is, en presteren een schaalbare en nieuwe oplossing voor snelle implementatie. 

Niet beperkt tot methaanemissie

Volgens het onderzoek schijnt dat deze stimuleringsstructuur niet alleen beperkt is tot methaanemissies, maar ook gebruikt kan worden om onbenutte energie te recyclen in de vorm van ‘verweesde olie, gasbronnen, afvalwaterzuiveringsinstallaties, boerderijen en landbouw’. 

Bevestiging vanuit andere wetenschappelijke artikelen

Het hierboven benoemde artikel is niet de eerste die het thema van vermindering van uitstoot van broeikasgassen met behulp van de Bitcoin mining sector door onderbenutte energiebronnen opnieuw te gebruiken. In 2023 trok een ander onderzoek, gepubliceerd door het Institute of Risk Management, de conclusie dat Bitcoin mining de globale uitstoot tegen 2030 met ongeveer 8% kan verminderen. 

Dit betekent dat de Bitcoin mining sector al meerdere malen aangehaald is om uitstoot te verminderen. Hierdoor wordt Bitcoin gezien als een duurzaamheid en klimaatbewust product. Op de lange termijn kan dit grote voordelen hebben voor Bitcoin in de vorm van adoptie en acceptatie. 

Samenvatting

Samenvattend blijkt uit een onderzoek naar Bitcoin mining dat deze sector methaanemissies enorm kunnen verminderen. Dit lijkt een blijvende conclusie, die erg voordelig kan zijn voor zowel de bitcoin mining sector als de bredere cryptosector. 

Lees meer over:
bitcoin mining

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...