Onrust op aandelenmarkt zorgt voor liquidaties in cryptomarkt
Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)
Liquidaties per cryptomunt
Deze liquidaties vinden plaats door openstaande futurecontracten. Daarmee kun je speculeren op toekomstige prijzen, van onder andere cryptomunten. Volgens data van Coinglass was dit de top 4 van meest opgeblazen posities:
- Bitcoin (BTC): $73,81 miljoen
- Ethereum (ETH): $68,55 miljoen
- Solana (SOL): $22,60 miljoen
- XRP: $5,12 miljoen
Long versus short posities
De meerderheid van de liquidaties betrof long posities. In de laatste 24 uur werden long posities ter waarde van $190,61 miljoen geliquideerd, tegenover $56,98 miljoen in short posities. Dit patroon was consistent over kortere tijdsperiodes, zoals de afgelopen 4 uur, waar $26,68 miljoen aan long posities en $4,06 miljoen aan short posities werden geliquideerd.
Exchange-overzicht
- Binance: $14,36 miljoen aan liquidaties, waarvan 84,58% lange posities.
- OKX: $9,21 miljoen, waarvan 91,08% lange posities.
- Huobi: $3,97 miljoen, waarvan 85,2% lange posities.
De data toont een duidelijke dominantie van liquidaties in long posities, wat kan wijzen op een bredere correctie in de markt. De markten blijven volatiel, en handelaren worden aangespoord om voorzichtig te handelen, gezien de hoge liquidatieniveaus.
Angst voor Amerikaanse recessie
De wereldwijde aandelenmarkten, inclusief Europa, Azië en New York, zakten op vrijdag weg door toenemende zorgen over een mogelijke recessie in de Verenigde Staten. Volgens The Guardian werd deze angst gevoed door tegenvallende winstcijfers van technologiebedrijven en een zwak Amerikaans arbeidsmarktrapport, dat een daling in de werkgelegenheidsgroei en een stijging van het werkloosheidspercentage naar 4,3% liet zien.
Economische analisten, waaronder Stephen Brown van Capital Economics, voorspellen nu een onvermijdelijke renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve in september, mogelijk zelfs een noodverlaging vooraf. De Nasdaq-index daalde bijna 3%, mede door teleurstellende cijfers van Intel en Amazon. Japanse aandelen beleefden hun slechtste dag sinds de pandemie van 2020, terwijl Europese indices ook zware verliezen leden.