Ook in Australië zaak vanwege valse Facebookadvertenties voor bitcoin

Ook in Australië zaak vanwege valse Facebookadvertenties voor bitcoin

De Australische consumentenwaakhond ACCC onderzoekt Meta, vanwege advertenties van frauduleuze cryptobedrijven. Vaak werden bij de Facebookadvertenties zonder toestemming afbeeldingen van bekende Australiërs gebruikt.

Valse Facebook-advertenties

De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) gaat onderzoek doen naar de langlopende campagnes van bedrijven die zogenaamd investeringen in bijvoorbeeld bitcoin mogelijk maakten, maar er vooral op gericht waren om er met de cryptovaluta vandoor te gaan. Via advertenties op Facebook met bekende Australiërs, zoals Nicole Kidman en miljardair en zakenman Andrew Forrest, werden gebruikers van het platform naar websites gelokt waar net werd gedaan alsof je in cryptovaluta kon investeren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Australische consumentenautoriteit vindt dat Meta hiermee de fraudeurs in staat heeft gesteld om de wetgeving voor consumenten(bescherming) te overtreden, waardoor slachtoffers voor honderdduizenden Australische dollars het schip in gingen.

Australische John de Mol

Vervang Nicole Kidman voor Waylon en Forrest voor John de Mol en het is de Nederlandse situatie. Zoals John de Mol in 2019 aangifte deed tegen Facebook in Nederland, doet zakenman Forrest hetzelfde in Australië, werd gisteren bekend. Hij verwijt Facebook/Meta dat er te weinig is gedaan om de illegale advertenties te verwijderen. Daarmee is de wet op witwassen overtreden, vindt hij. De advocaten van Forrest stelden dat hoewel ze “niet het exacte aantal of de identiteit weten van de personen die zijn opgelicht met deze gemene zwendel, de omvang van de schade enorm is.”

Bovendien claimt Forrest dat hij “honderdduizenden dollars” heeft uitgegeven sinds maart 2019 om duidelijk te maken dat hij niets met de oplichters te maken heeft.

Forrest heeft een strafzaak aangespannen en nu komt een dag later het onderzoek van ACCC.

“Net als dr. Forrest vinden wij dat Meta meer zou moeten doen om valse of misleidende advertenties op Facebook op te sporen, te voorkomen en te verwijderen, zodat consumenten niet worden misleid en oplichters geen potentiële slachtoffers kunnen bereiken,” zegt de voorzitter van de ACCC, Rod Sims.

Lees meer over:
scam Facebook Australië

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties