Oorlogsvluchteling smokkelde bitcoin over de grens met usb-stick

Een Oekraïense vluchteling, bekend onder het pseudoniem Fadey, heeft circa 2.000 dollar aan bitcoin over de grens gesmokkeld. De sleutels van zijn bitcoin staan op een usb-stick die met zich meedroeg op weg naar Polen.

De man doet aan nieuwszender CNBC zijn verhaal.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

'Ik kon helemaal geen geld opnemen, omdat de wachtrijen bij geldautomaten zo lang waren en ik niet zo lang kon wachten. In theorie had ik mijn seeds ook op een stukje papier kunnen schrijven om mijn bezit mee te nemen'.

Deze zogenaamde seed keys (doorgaans 12 of 24 woorden) zijn de afgeleide variant van je private key. Je kunt deze in een hardware wallet ingeven en daarmee heb je weer toegang tot je bitcoin.

De 2.000 dollar klinkt misschien als klein bier, voor 'Fadey' vertegenwoordigt het 40 procent van al zijn spaargeld. Aangekomen in Polen heeft hij inmiddels via een vriend $600 omgewisseld in Poolse zloty's. Dat geld kon hij weer gebruiken om vervoer, een hostel en wat eten af te rekenen.

Betekenis van bitcoin

Het is een voorbeeld hoe bitcoin, terwijl je op de vlucht bent, van waardevolle betekenis kan zijn. Het was voor hem namelijk niet mogelijk om nog geld op te nemen bij een pinautomaat of om geld over te maken via een bankoverschrijving.

Bitcoin speelt ook een betekenis bij donaties. De regering van Oekraïne heeft naar verluidt 15 miljoen dollar aan donaties in bitcoin ontvangen.

In totaal heeft het land circa 50 miljoen dollar aan cryptodonaties ontvangen, inclusief de bitcointransacties. Het geld wordt naar eigen zeggen met name gebruikt voor humanitaire hulp in het zwaar getroffen land.

=https://twitter.com/Ukraine/status/1497594592438497282" data-service="twitter">

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Also read

Redditor legt $125 aan Bitcoin in stadsarchief, wil het daar 100 jaar laten

 

Mysterieuze hacker claimt voor meer dan $7 miljard aan bitcoin te bezitten

 
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoekraine

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...