Redditor legt $125 aan Bitcoin in stadsarchief, wil het daar 100 jaar laten

Een Bitcoiner deelt op Reddit een ludieke actie. Hij heeft 0,003 bitcoin voor een lange tijd weggestopt. 100 jaar om precies te zijn.

Tijdscapsule

Het account Optimal-Dentistador vertelt zijn verhaal. Hij is benieuwd hoe lang het Bitcoin netwerk zal blijven bestaan. Daarom had hij het volgende plan:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Ik heb de keys van 0,003 BTC voor 100 jaar in een kluis gelegd. Nou, eigenlijk niet precies zoals het er staat, maar het stadsarchief waar ik woon zal de brief de komende 100 jaar bewaren.”

“Ze zullen het in 2122 openen. Ik heb een brief geschreven en er ook de private keys van $100 aan bitcoin aan toegevoegd. Hoe groot is volgens jou de kans dat het netwerk dan nog steeds actief is? Wat zou dan de block reward zijn? Wat zou jij voor 100 jaar in een envelop wegstoppen?”

Met de huidige koers komt 0,003 BTC neer op ongeveer $125.

De openbare bibliotheek van de stad waar de Redditor woont, organiseerde onlangs een aantal evenementen, wat Optimal-Dentistador op dit idee bracht. Het is niet bekend om welke plek (en welk land) het gaat. De Bitcoiner wil graag anoniem blijven.

Timelock

Het is een ludieke actie: een klein beetje bitcoin voor een eeuw uit de markt halen. Tegelijkertijd is het ook een ouderwetse aanpak. Je kunt ook prima bitcoin in een tijdscapsule zetten met behulp van software en de blockchain zelf. Dan ben je ook niet afhankelijk van derde partijen zoals het stadsarchief.

Dit zijn zogenoemde timelocks. Je kunt in een script instellen dat een UTXO pas op een bepaalde blockhoogte (of datum) weer mag worden uitgegeven. Er zijn nog heel veel andere methoden mogelijk.

De programmeertaal voor dit soort dingen heet Script. Een versimpelende versie ervan is Miniscript, en dit is weer vereenvoudigd tot Minsc. Op de website min.sc kun je een aantal voorbeelden zien:

Redditor legt $125 aan Bitcoin in stadsarchief, wil het daar 100 jaar laten

Ook zou je zo’n constructie met DLC’s kunnen maken, maar dan ben je wel afhankelijk van een oracle (wat weer zekere vorm van single-point of failure met zich meebrengt).

Also read
Nederlander die 39.842 bitcoin kocht moet 17 maanden cel in wegens witwassen

 

Zoon vergiftigt vader en ript $400.000 aan bitcoin

 

Deze mensen willen bitcoin opslaan in DNA van een muis

 

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws