Oplichter beloofde klanten bitcoin, maar stak $200.000 in eigen zak

Een persoon die bitcoin verkocht, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar en een dag. Hij zou klanten hebben opgelicht, zo blijkt uit een bericht van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Oplichting

Het gaat in deze zaak om de 47-jarige Michael Yusko. Hij ontving geld van klanten, maar gaf ze nooit de beloofde bitcoin. Ten eerste deed hij dit zonder licentie en daarnaast heeft hij verschillende klanten opgelicht, zo stelt het Department of Justice (DOJ).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De inwoner van New Orleans verkocht sinds mei 2018 bitcoin en andere cryptovaluta aan klanten.

“Yusko zou klanten de beloofde hoeveelheid bitcoin sturen in ruil voor Amerikaanse dollars tegen 5% boven de marktprijs en met een vergoeding van 5%.”

Inmiddels heeft Yusko bevestigd dat hij de transacties niet heeft gedaan en dat hij er met de dollars vandoor was gegaan. Het ministerie kreeg veel klachten binnen en daardoor is de zaak uiteindelijk opgepakt (en opgelost). De DOJ vertelt ook meer over de aanpak van de man:

“Yusko instrueerde zijn klanten ook om niet aan bankmedewerkers te vertellen wat het doel was van hun overboeking, namelijk het kopen van cryptocurrency’s.”

Geen licentie

Officieel moeten mensen die dit soort over-the-counter deals sluiten ook gewoon geregistreerd zijn als money transmitting business bij het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Als oplichter was hij dit logischerwijs ook niet.

In totaal zou de Amerikaan verantwoordelijk zijn voor meer dan $200.000 aan diefstal van slachtoffers. Hij mag nu één jaar en één dag uitzitten in de gevangenis. Ook moest hij een bedrag van ruim $400.000 betalen aan de slachtoffers. Ook komt hij nog drie jaar onder toezicht te staan.

Let ook in Nederland goed op waar je jouw bitcoin koopt. Check bijvoorbeeld even het register van De Nederlandse Bank, waar je alle legitieme partijen met een registratie kunt terugvinden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoplichting