Opmerkelijk: 136 miljoen euro aan Bitcoin verstuurd voor slechts €0,99

Een van de ‘killerapps’ van Bitcoin (BTC) zijn de zeer lage transactiekosten bij grote bedragen. Een anonieme gebruiker heeft 8692,8 Bitcoin over het netwerk gestuurd voor een ‘fooi’ van 6.520 satoshi’s.

Het gaat om omgerekend om een bedrag van 165 miljoen dollar (136 miljoen euro) tegen een ‘fee’ van 1,20 dollar (0,99 euro).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) transacties

Een Bitcoin transactie is het gevolg van een ingenieuze combinatie van cryptografie, data structuren en non-turing-complete scripting. Als jij een transactie doet, geef je deze een bepaalde fee mee.

Je mag zelf bepalen welke fee je een transactie meegeeft. Elke transactie komt in de memory pool (mempool) terecht, de wachtrij van transacties.

Zodra je bijvoorbeeld de transactie de laagst mogelijke fee meegeeft van 1 sat per byte, dan duurt het even voordat de transactie door een miner opgepikt wordt.

Want de miner die het recht krijgt om een block van 6,25 Bitcoin te genereren, vult deze ook met transacties uit de mempool.

Daarna volgt het aaneen rijgen van de blocks, ook wel de blockchain genoemd.

In dit geval heeft iemand een grote hoeveelheid Bitcoin verplaatst voor slechts 6.520 sats, omgerekend voor 11,7 sat per byte. Wat voor de gebruiker een aantrekkelijke, lage fee is om deze hoeveelheid op de blockchain te verplaatsen.

Op het bitcoin netwerk is niemand de baas. Het is decentraal geld zonder tussenkomst van een overheid of een centrale bank. Het versturen van grote brokken Bitcoin is niet ongewoon.

Het kunnen beurzen zijn die hun Bitcoin verplaatsen van een ‘hot’ wallet naar cold storage. Maar ook lange termijn investeerders en speculanten bekend als whales met meer dan 10.000 Bitcoin (BTC) in bezit, verspreiden de munten over diverse wallets.

Lightning Network

In drukke tijden kan het on-chain netwerk van Bitcoin echter verstopt raken. Eind 2017 raakte het netwerk overbelast, waardoor de vergoedingen per transactie juist relatief duur waren.

Om dit euvel te verhelpen, werken diverse bedrijven en organisaties aan het Lightning Network, een extra secundaire laag bedoeld om snelle en goedkope betalingen te faciliteren.

Het onderscheid is dan als volgt: voor de grote transacties wordt het on-chain netwerk gebruikt als settlement laag, terwijl LN voldoet als betaallaag. Denk aan het afrekenen van je kopje koffie of broodje.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwstransactie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...