Opnieuw cryptobedrijf in de problemen

De bitcoin koers daalt deze woensdagochtend naar de $20.000. Er is opnieuw onrust ontstaan door een mogelijk faillissement van Three Arrows Capital (3AC), een belangrijke geldschieter en cryptofonds op de markt.

3AC zit diep in de financiële problemen door de dalende koersen op de cryptomarkt. Het bedrijf uit Singapore is onder meer aandeelhouder in de Nederlandse optiebeurs Deribit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Medeoprichter Su Zhu, een bekende marktcommentator, liet zich dinsdagavond zeer cryptisch uit op Twitter met de volgende mededeling.

Naar aanleiding van deze tweet wemelt het van de geruchten dat 3AC diep in de problemen zit. Ze zijn een geldschieter in de wereld van decentral finance. Zij verstrekken kapitaal aan partijen zoals Celsius die op zoek zijn naar meer rendement in de markt. Maar nu zit 3AC als geldschieter ook in de problemen omdat het ook haar verplichtingen niet kan nakomen.

Want ook zij hebben voor honderden miljoenen dollars aan bitcoin, ether en andere cryptocurrency's vastgeklikt in contracten. Door de dalende prijzen lopen deze contracten veel meer risico om geliquideerd te worden. Het zoeken naar meer rendement is een zeer risicovol spel dat goed gaat zolang de koersen stijgen. Maar zodra de koersen dalen in deze heftige macro-omgeving, dan ontstaat het ene probleem na het andere.

En hoewel de systeemfout niets te maken heeft met protocol van bitcoin, want dat is 'rock solid', kan deze lawine leiden tot een verdere dalende bitcoin koers.

Mogelijk heeft het bedrijf in mei en juni nog geprobeerd te schade te beperken door te gaan handelen op Bitfinex. Maar ook op die beurs verloor men veel geld, zo meldt de reporter Wu Blockchain. Het gaat om tientallen miljoenen dollars aan verlies.

Maar waarom is dit een groter probleem dan Celsius? 3AC is namelijk een geldschieter voor de nodige (middel) grote spelers op de markt zoals Celsius, maar ook BlockFi, Nexo en Genesis. Een nog grotere bank dan Celsius is.

De geruchten kwamen op gang nadat Zhu alle vermeldingen van investeringen in ether en andere kleinere projecten had verwijderd. Hij liet alleen bitcoin (BTC) staan in zijn bio. Ook zijn kompaan Kyle Davies was minstens drie dagen niet meer actief op Twitter.

Zwaar weer

Momenteel zit de cryptomarkt in zwaar weer. Het is gestart met het verdampen van meerdere miljarden dollars in het Terra-ecosysteem eind mei. Het kreeg een vervolg met cryptobank Celsius die vanwege financiële problemen alle transacties op haar platform heeft moeten stoppen. Bedrijven als Coinbase, Gemini en Crypto.com moeten noodgedwongen bezuinigen en hebben ontslagrondes aangekondigd.

Het was Barry Silbert die al vorig jaar waarschuwde voor de weeffouten in het crypto-ecosysteem. Ook speelt de macro-ontwikkelingen de markt parten. Er is simpelweg minder geld op de markt en beleggers schrappen risicovolle assets uit hun portefeuille.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsfaillissement

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Gary Gensler Nieuws
Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

Joe Biden Nieuws
Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

Nieuws
Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

Lees meer