Opnieuw cryptobedrijf in de problemen

De bitcoin koers daalt deze woensdagochtend naar de $20.000. Er is opnieuw onrust ontstaan door een mogelijk faillissement van Three Arrows Capital (3AC), een belangrijke geldschieter en cryptofonds op de markt.

3AC zit diep in de financiële problemen door de dalende koersen op de cryptomarkt. Het bedrijf uit Singapore is onder meer aandeelhouder in de Nederlandse optiebeurs Deribit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Medeoprichter Su Zhu, een bekende marktcommentator, liet zich dinsdagavond zeer cryptisch uit op Twitter met de volgende mededeling.

Naar aanleiding van deze tweet wemelt het van de geruchten dat 3AC diep in de problemen zit. Ze zijn een geldschieter in de wereld van decentral finance. Zij verstrekken kapitaal aan partijen zoals Celsius die op zoek zijn naar meer rendement in de markt. Maar nu zit 3AC als geldschieter ook in de problemen omdat het ook haar verplichtingen niet kan nakomen.

Want ook zij hebben voor honderden miljoenen dollars aan bitcoin, ether en andere cryptocurrency's vastgeklikt in contracten. Door de dalende prijzen lopen deze contracten veel meer risico om geliquideerd te worden. Het zoeken naar meer rendement is een zeer risicovol spel dat goed gaat zolang de koersen stijgen. Maar zodra de koersen dalen in deze heftige macro-omgeving, dan ontstaat het ene probleem na het andere.

En hoewel de systeemfout niets te maken heeft met protocol van bitcoin, want dat is 'rock solid', kan deze lawine leiden tot een verdere dalende bitcoin koers.

Mogelijk heeft het bedrijf in mei en juni nog geprobeerd te schade te beperken door te gaan handelen op Bitfinex. Maar ook op die beurs verloor men veel geld, zo meldt de reporter Wu Blockchain. Het gaat om tientallen miljoenen dollars aan verlies.

Maar waarom is dit een groter probleem dan Celsius? 3AC is namelijk een geldschieter voor de nodige (middel) grote spelers op de markt zoals Celsius, maar ook BlockFi, Nexo en Genesis. Een nog grotere bank dan Celsius is.

De geruchten kwamen op gang nadat Zhu alle vermeldingen van investeringen in ether en andere kleinere projecten had verwijderd. Hij liet alleen bitcoin (BTC) staan in zijn bio. Ook zijn kompaan Kyle Davies was minstens drie dagen niet meer actief op Twitter.

Zwaar weer

Momenteel zit de cryptomarkt in zwaar weer. Het is gestart met het verdampen van meerdere miljarden dollars in het Terra-ecosysteem eind mei. Het kreeg een vervolg met cryptobank Celsius die vanwege financiële problemen alle transacties op haar platform heeft moeten stoppen. Bedrijven als Coinbase, Gemini en Crypto.com moeten noodgedwongen bezuinigen en hebben ontslagrondes aangekondigd.

Het was Barry Silbert die al vorig jaar waarschuwde voor de weeffouten in het crypto-ecosysteem. Ook speelt de macro-ontwikkelingen de markt parten. Er is simpelweg minder geld op de markt en beleggers schrappen risicovolle assets uit hun portefeuille.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsfaillissement

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...