Bitcoinexpert Jason Yanowitz: dit is waar het lelijk wordt

De medeoprichter van crypto-mediabedrijf Blockworks heeft in een lange twitterdraad zijn kijk op de huidige bearmarkt gegeven. Het gaat lang duren en het wordt nog veel erger. Arthur Hayes ziet in $20.000 een cruciaal steunniveau.

Fase 1 en 2

In een lange twitterdraad heeft de medeoprichter van Blockworks de bearmarkt ingedeeld in drie fases. We hebben naar zijn mening de eerste fase achter de rug, waarin het nog niet voelt als bearmarkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Het enthousiasme (en de hebzucht) van de bullmarkt bestaan nog,” tweet hij over fase 1. “Het voelt aan alsof prijzen zijn gedaald naar ‘realistische waarden’.”

In deze fase wordt er nog volop geïnvesteerd in en gebouwd aan nieuwe projecten. En omdat er geld genoeg is, hoeven moeilijke beslissingen, zoals ontslagen en het stoppen met productontwikkeling, nog niet te worden genomen.

We zijn nu fase 2. De narratieven of verhaallijnen die zijn bedacht om de omlaag trendende markt te rationaliseren, raken op. Ontslagen vallen alsnog, cynische berichten verschijnen in de mainstream media en er is sprake van gedwongen verkoop van cryptovaluta. De implosie van Luna luidde deze fase in.

“In fase 2, worden diamond hands gedwongen verkopers. Ze verkopen niet, omdat ze dat willen, maar omdat ze moeten. Celsius wil niet verkopen – maar misschien moeten ze. Er zullen meer fondsen, bedrijven en personen zoals Celsius volgen,” schrijft de Blockworksbaas.

“Hoe meer lawaai de bears maken, hoe lager de prijzen,” tweet Yanowitz, die bitcoin en andere cryptovaluta hierdoor in een vicieuze cirkel terecht ziet komen. “Enthousiasme verandert in boosheid.”

Fase 3

In fase drie lijkt het alsof iedereen de cryptomarkt heeft opgegeven. Het is stil, er wordt weinig geïnvesteerd. Maar onder de oppervlakte wordt wel degelijk nog gebouwd. Koersen bodemen uit, maar komen vervolgens nauwelijks van hun plaats.

“Na maximale pijn komt maximale uitputting. Er zijn geen bounces. Er zijn geen narratieven. Prijzen consolideren en gaan zijwaarts of dalen langzaam. Het is saai.”

Op bodems verandert boosheid in stilte, stelt Yanowitz. Dat klinkt misschien poëtisch, maar is wellicht niet voor iedereen een fijn vooruitzicht.

“Klap je computer dicht, zoom uit, ga een eind wandelen. Maar geef niet op,” adviseert Jason Yanowitz alvast.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsvoorspelling