Witwasbeschuldigingen tegen Binance en CZ: Dreigt Bitcoin in gevaar te komen?

1050 totale weergaven

Binance en haar voormalige CEO Changpeng Zhao (CZ), staan opnieuw voor de rechter. Drie investeerders in crypto hebben een rechtszaak aangespannen omdat ze hun gestolen cryptovaluta niet konden terugkrijgen. Ze beweren dat dit komt doordat Binance het witwassen van geld niet heeft voorkomen.

Binance en CZ opnieuw voor de rechter

Op 16 augustus dienden de investeerders een klacht in bij de Amerikaanse rechtbank in Seattle. Volgens hen hebben dieven hun cryptovaluta gestolen en deze via Binance verstuurd. Dit zou zijn gedaan om de digitale sporen uit te wissen, waardoor het bijna onmogelijk werd om de gestolen cryptovaluta te traceren.

De investeerders zeggen dat crypto transacties normaal gesproken vastgelegd worden op de blockchain. Dit zorgt ervoor dat alle transacties permanent en nauwkeurig te volgen zijn.

Ze beweren dat Binance een belangrijke rol speelde in het witwasproces, waardoor de gestolen cryptovaluta moeilijk terug te vinden waren. Volgens hen schendt dit de RICO-wet, een wet die misdrijven zoals witwassen en fraude bestrijdt.

Juridische experts twijfelen aan succes rechtszaak

Bill Hughes, een juridisch expert bij Consensys, heeft twijfels over het succes van deze rechtszaak. Gister schreef hij op X dat deze rechtszaak een “logische vervolgstap” is, die probeert te profiteren van eerdere overheidsaanklachten tegen Binance.

Hughes is echter van mening dat deze zaak, als ze doorgaat, grote gevolgen kan hebben voor de hele crypto industrie. Hij stelt dat het proces de effectiviteit van blockchain-analyse en het terugvinden van gestolen activa op de proef kan stellen.

Als de zaak verder gaat, kan Binance in een lastige positie terechtkomen. Hun argumenten over het volgen van transacties op de blockchain en het terugvinden van gestolen crypto zouden de industrie negatief kunnen beïnvloeden.

Meer juridische problemen voor CZ en Binance

Deze nieuwe rechtszaak komt bovenop de al bestaande juridische problemen voor CZ en Binance. In november 2023 pleitte CZ schuldig aan het schenden van Amerikaanse anti-witwaswetten en trad hij af als CEO. Binance stemde ermee in om $4,3 miljard aan boetes te betalen.

CZ kreeg in april vier maanden gevangenisstraf, minder dan de drie jaar die de aanklagers eisten. Hij begon zijn straf in juni en komt naar verwachting in september vrij.

Daarnaast spande de Securities and Exchange Commission (SEC) in juni 2023 een rechtszaak aan tegen Binance. De SEC beschuldigde Binance en CZ van misleidende praktijken en het kunstmatig verhogen van handelsvolumes.

De rechtbank besloot dat de meeste onderdelen van deze zaak verder mogen gaan, wat betekent dat Binance nog meer juridische uitdagingen te wachten staan.

Potentiële invloed op Bitcoin en de bredere markt

De voortdurende juridische uitdagingen waar Binance en haar voormalige CEO CZ mee te maken hebben, kunnen belangrijke gevolgen hebben voor Bitcoin en de bredere cryptocurrency markt. Als een van de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld kunnen negatieve ontwikkelingen rond Binance leiden tot onzekerheid onder investeerders, wat volatiliteit in de koers van Bitcoin kan veroorzaken.

Bovendien kunnen de juridische problemen van Binance, als ze escaleren, het vertrouwen in gecentraliseerde beurzen aantasten, waardoor meer gebruikers naar gedecentraliseerde platforms gaan en de algemene liquiditeit en stabiliteit van de cryptomarkt mogelijk wordt aangetast.

Aangezien Bitcoin vaak wordt gezien als het allereerste cryptocurrency, kan een verlies aan vertrouwen in Bitcoin verstrekkende gevolgen hebben en een veel grotere vertrouwenscrisis in de hele cryptoruimte teweegbrengen. Een dergelijk scenario zou kunnen leiden tot verminderde interesse van investeerders en maatregelen van regelgevende instanties.

Dit zou kunnen resulteren in een langdurige neergang van de markt, waardoor het cruciaal is voor de industrie om het vertrouwen in Bitcoin als hoeksteen te behouden.

Lees meer over:
BinanceChangpeng ZhaoCZwet

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...