Opvallende statistiek over adoptie SegWit bij Bitcoin beurzen

Een van de souvenirs die Bitcoin aan de blocksize war van 2015-2017 heeft overgehouden is SegWit. Toch blijkt dat enkele grote beurzen hier nauwelijks gebruik van maakt.

SegWit-transacties

SegWit is een soft fork die in 2017 in Bitcoin Core is geïmplementeerd en geactiveerd. Simpel gezegd ziet een betaling er in de blockchain net iets anders uit, omdat het ‘witness’-gegevens uit de transactie houdt. Letterlijk: Segregated Witness.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mede door SegWit kon Lightning als schaalbaarheidsoplossing worden ontwikkeld. Ook neemt transactie vanaf een SegWit-adres minder ruimte in op de blockchain, waardoor de gebruiker op transactiekosten kan besparen.

Door SegWit kunnen blocken (optioneel) groter zijn dan 1 MB.

Opvallende statistiek over adoptie SegWit bij Bitcoin beurzen

Gebruik door beurzen

Desondanks zijn cryptobeurzen zoals Binance en Gemini niet heel happig aan het gebruik van SegWit-adressen. Waar de meeste beurzen en individuen hun infrastructuur snel ‘verbeterden’ door SegWit te omarmen, duurde het erg lang tot Binance ook dit pad bewandelde.

Volgens het rapport van Glassnode heeft de beurs van frontman CZ “tot eind 2021 slechts een adoptiepercentage van slechts 10%.”

Het gaat daarbij om het gebruik van SegWit door de beurs zelf. Niet zo zeer door klanten die opnames doen (naar welk adres-type ze dan ook willen).

Opvallende statistiek over adoptie SegWit bij Bitcoin beurzen

Pas eind 2021 deden ze “echt een serieuze poging om de adoptie van SegWit te op gang te brengen.” Momenteel staat het gebruik van SegWit door Binance op 50%, wat erg laag is vergeleken met Coinbase en FTX (100%). Ook OKEX en Bitfinex scoren slecht op deze ranglijst.

Van de 18 grote beurzen die Glassnode analyseerde, gebruikt een derde in meer dan 90% van de gevallen SegWit.

Opvallende statistiek over adoptie SegWit bij Bitcoin beurzen

Grootte van een transactie

In totaal verbruiken beurzen ongeveer 40% van de blockruimte. Als deze grote spelers gebruik maken van deze andere manier van transactie-signeren, kan dit een enorme impact hebben op de mempool.

Een bekend voorbeeld is blockchain.com, die als een van de laatste partijen overtapte. Sindsdien is de mempool relatief gezien erg leeg (hoewel dit naast de integratie van SegWit ook andere oorzaken heeft).

Naast SegWit kunnen ook batching en Taproot de transactiekosten omlaag brengen. Vooralsnog lijkt de focus van Binance vooral op shitcoins en alternatieve cryptovaluta.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
beursBitcoin nieuwsSegWit