Oud FTX-baas Sam Bankman-Fried hoopt op maximaal 78 maanden celstraf

Voormalig FTX-baas Sam Bankman-Fried (SBF) heeft de rechtbank om een ‘rechtvaardige’ straf gevraagd die neerkomt op 63 tot 78 maanden in de gevangenis. Zo blijkt documenten die dinsdag zijn ingediend.

De advocaten van Bankman-Fried maakten bezwaar tegen het Presentence Investigation Report (PSR), dat een gevangenisstraf van 100 jaar aanbeveelt. Ze noemen dit ‘grotesk’.

Sam Bankman-Fried is verantwoordelijk voor miljardenverliezen van klanten van cryptobeurs FTX en tradingfirma Alameda Research. Na grote fouten ging de beurs failliet en daalde de waarde van de FTT-token naar nul. Klanten die hun cryptovaluta bij het bedraf stalden, waren de dupe en hebben vooralsnog niets teruggekregen.

Vorig jaar is de Amerikaan schuldig bevonden aan fraude. Volgende maand wordt hij veroordeeld.

De advocaten beweren dat “een geschikte methode om tot een rechtvaardige straf te komen” zou zijn om een adjusted offense level te overwegen. Hierbij gaat men dan uit van een verlies van “nul”. De straf op basis van de “geadviseerde Guideline range is dan 63-78 maanden.”

De advocaten zeiden dat alle factoren in ogenschouw genomen moeten worden bij het vaststellen van de straf voor de ex-miljardair. Ze hebben het daarbij ook over zijn “liefdadigheidswerk en getoonde toewijding aan anderen” van de man. Ze willen dat SBF na het uitzitten van de minder strenge straf onmiddellijk terug kan naar een productieve rol in de samenleving.

Lees meer over:
FTXsam bankman fried