Oud-werknemer cryptobedrijf LiteBit stal 152.000 euro van klanten

RTL Nieuws meldt dat de Nederlandse cryptobeurs LiteBit ruim 150.000 euro aan cryptocurrency’s kwijt was. Het bleek te zijn gestolen van klanten door een voormalig medewerker van het bedrijf.

Diefstal

De rechtbank in Rotterdam bepaalt dat hij de schade moet vergoeden. Het gebeurde allemaal al enkele jaren geleden, toen men in 2019 er achter kwam dat er 152.000 euro was buitgemaakt. Het zou gaan om 193 transacties op 46 accounts.

De man had in zijn functie toegang tot de cryptocurrency- en klantenaccounts. Hij is op staande voet ontslagen, maar stapte naar de rechter vanwege de schadeclaim. Hij bekende schuld maar verzette zich tegen de terugbetaalregeling.

Voor de rechtbank in Rotterdam betoogde hij onder meer dat de gestolen tegoeden niet van LiteBit waren, maar van klanten van de cryptobeurs. Het Nederlandse cryptobedrijf had de verloren tegoeden echter uit eigen zak opgevuld, waardoor de schade op het bordje van het bedrijf kwam te liggen – en niet bij klanten.

Terugbetaling

De ex-werknemer zegt dat hij inmiddels is veroordeeld tot betaling van 152.000 euro aan het Centraal Justitieel Incassobureau. Hij is bang dat hij het bedrag twee keer moet teruggeven, als hij het naast de betalingsregeling ook aan LiteBit moet teruggeven.

Vrijdag werd in de rechtbank duidelijk dat hij wél anderhalve ton aan Litebit moet terugbetalen. Hij hoeft de schade aan het CJIB niet te betalen. Ook kost het hem 14.000 euro vanwege de kosten die zijn gemaakt voor het onderzoek en proces.

Marketing-directeur Caroline Huls van LiteBit is blij met de uitspraak.

“Dit heeft zich vier jaar geleden afgespeeld. We zijn blij dat de rechter uitspraak heeft gedaan en LiteBit volledig in het gelijk heeft gesteld.”

Nieuw misbruik is onmogelijk gemaakt en de accounts zijn hersteld. Er is een autorisatiebeleid doorgevoerd.

De laatste tijd komt er veel nieuws van eigen bodem omtrent cryptobedrijven. Eerder was het al raak met Bitvavo en ook was er een afpersingszaak bij een niet nader genoemd bedrijf.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslitebit