Overheidsinstantie VS gaat ‘forensische diensten’ Coinbase gebruiken

De Amerikaanse instantie die verantwoordelijk is voor immigratie en douane wil gebruik wil maken van “forensische blockchainsoftware” van cryptobeurs Coinbase.

Samenwerking Amerikaanse overheid

Voluit staat de Amerikaanse overheidsinstantie ook wel bekend als de U.S. Immigration and Customs Enforcement. Volgens publieke documentatie zijn beide partijen in gesprek over een contract. Coinbase stelt daarbij hun “computer forensics software” beschikbaar aan de overheidsdienst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Details van de aanstaande contractondertekening zijn te lezen in een document op de overheidswebsite SAM.gov. Hoewel de details schaars zijn, weten we het volgende over de plannen:

“Het Department of Homeland Security (DHS), US Immigration and Customs Enforcement (ICE) en Office of Acquisition Management (OAQ) zijn van plan om zich in te kopen in (…) computer forensische diensten. Coinbase is de enige verkoper die diensten kan leveren die voor het bureau vereist zijn.”

Er wordt ook iets bekend gemaakt over het geld dat bij de deal gemoeid gaat bij de opsporingssoftware:

“De geschatte totale waarde voor deze vereiste is $29.000 voor een periode van één jaar, startend op de datum van toekenning. Omdat het gaat om ‘wettelijke handhaving’ zal er minimaal aan publieke informatie worden verstrekt.”

Hoewel het bedrag in dollars van het contract relatief klein is, vertelt het wel meer over de aard van Coinbase. Schijnbaar is hun analysetool van het bedrijf precies wat overheidsdiensten nodig hebben.

Coinbase is vooral bekend als beurs voor retail en institutionele investeerders. Vergeleken met Chainalysis zijn ze werkzaam in een hele andere tak, maar desondanks zitten ze (klaarblijkelijk) op een bulk aan interessante informatie.

Korte lijntjes

Vorig jaar was Coinbase op zoek was naar een leverancier van software om data over te dragen aan de Amerikaanse overheid. Ze hadden eerder het controversiële inlichtingenbedrijf Neutrino overgenomen.

Coinbase heeft verschillende contracten gesloten met geheime opsporingsdiensten en ook de belastingdienst.

Eerder deze week maakten ze bekend dat er 10 grote hedgefondsen klant zijn bij de beurs. Ook maakten ze $2 miljard nettowinst in het tweede kwartaal.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!