Parlement in Kazachstan krijgt nieuwe bitcoin regels voorgeschoteld

Kazachstan is druk in de weer met regels voor bitcoin miners. Het energierijke land is een populaire plek voor partijen in de industrie.

Volgens The Block ligt er een nieuw wetsvoorstel klaar bij het parlement van Kazachstan. Of het goed nieuws is voor lokale miners valt nog te bezien. Het gaat om extra regels en een nieuw beleid met licenties. Zo wordt er bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen zelf minen of het huren via een dienstverlener.

Miners krijgen ook te maken met energieleverancier Korem. Miners moeten zoals het nu lijkt altijd dezelfde tarieven betalen als andere bedrijven. Er gelden al extra belastingen voor miners en energie. Er moet nog worden gestemd op het wetsvoorstel. Na een derde proeflezing wordt er gestemd.

Kazachstan is een van de landen die een toestroom aan nieuwe ondernemers zag nadat China miners het land uitjoeg. Die ontwikkeling werd echter niet door iedereen met gejuich ontvangen. Na protesten over hoge brandstofprijzen werd er onder andere gegrepen naar nieuwe richtlijnen en belastingen voor miners.

Volgens Cambridge University is Kazachstan een van de landen met de meeste hash rate in de wereld. Het laatste rapport dateert echter van begin 2022. Het is onduidelijk welke gevolgen de huidige ontwikkelingen hebben en hadden op de industrie in Kazachstan.

Wel is helder dat ook landen die bekend staan om hun goedkope energie worstelen met regels voor bitcoin.

Een ander opmerkelijke constructie kwam eerder dit jaar ook uit Kazachstan. Op 14 april zei de minister van Nationale Economie in een briefing aan de regering dat ze werken aan een belastingplan. Alibek Kuantyrov vertelt dat het te betalen bedrag gekoppeld moet worden aan de waarde van bitcoin. Het zou dus gaan om een flexibele belasting. Tegen de huidige koersen valt die dan allicht wat lager uit.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...