Paul Tudor Jones: “Renteverhogingen zijn als chemotherapie, vergif”

Investeringslegende Paul Tudor Jones voorspelt en verwacht dat de Federal Reserve de rente in juni niet nogmaals verhoogt en dat de markten aan het einde van 2023 hoger staan dan vandaag. In een nieuw interview met CNBC zegt Jones dat de dalende consumentenprijsindex (CPI) en een dreigende recessie ervoor zorgen dat de Federal Reserve de rente niet zomaar opnieuw zal verhogen.

Sinds maart 2022 verhoogde de Federal Reserve de rente al tien keer vanaf ongeveer nul naar de huidige range van 5,00 - 5,25 procent.

Druk op bitcoin

Die extreme renteverhogingen leverden een gigantische druk op de bitcoin koers op. Met name in 2022 ging de bitcoin koers door het putje als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve, maar natuurlijk ook door de ellende die zich binnen de industrie afspeelde. Onder andere door het omvallen van Terra, Three Arrows Capital en natuurlijk het FTX van Sam Bankman-Fried.

De renteverhogingen waren echter de grootste boosdoener en volgens Paul Tudor Jones zijn ze daar nu helemaal klaar mee bij de Federal Reserve. "Ik denk dat ze klaar zijn. [...] Ze kunnen nu waarschijnlijk de overwinning verklaren. De CPI is al 12 maanden aan het dalen, wat nog nooit in de geschiedenis gebeurde. Er is echt sprake van een neerwaartse druk op de inflatie momenteel", aldus Paul Tudor Jones.

De miljardair zegt ook dat de renteverhogingen van de Federal Reserve Amerika op een punt hebben gebracht waarop normaal gesproken een recessie begint. Al ziet hij het nog niet voor zich dat de Federal Reserve zomaar met renteverlagingen begint.

Renteverhogingen zijn als chemotherapie

In zijn verhaal vergelijkt Paul Tudor Jones de renteverhogingen van de Federal Reserve met chemotherapie. "Je moet de rente een beetje zien als chemotherapie. Chemo is vergif", aldus Paul Tudor Jones.

Wat hij hiermee wil zeggen is dat een hogere rente uiteindelijk op de economie drukt in de vorm van rentekosten. Zeker met het huidige niveau van schulden binnen de economie kan de rente niet lang op een hoger niveau blijven.

Hoe langer de rente op dit niveau blijft, hoe meer de rentekosten voor de overheid, bedrijven en individuen zullen stijgen. Er komt dan uiteindelijk een punt waarop een recessie onvermijdelijk is.

Als Paul Tudor Jones zelf in de Federal Reserve had gezeten, dan had hij de rente waarschijnlijk ook verhoogd, omdat hij verwacht dat de aandelenkoersen toch wel omhoog gaan in 2023.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....