Pensioenfonds Nieuw-Zeeland van $350 miljoen kocht vorig jaar Bitcoin

Pensioenfonds Nieuw-Zeeland van $350 miljoen kocht vorig jaar Bitcoin

De adoptie van bitcoin (BTC) onder institutionele partijen neemt toe. KiwiSaver, een Nieuw-Zeelands pensioenfonds, schijnt in oktober 2020 te zijn ingestapt in de markt.

Bitcoin in Nieuw-Zeeland

KiwiSaver Growth Strategy is een pensioenplan van dat wordt beheerd door New Zealand Wealth Funds Management. Ze hebben in totaal $350 miljoen beheer en hebben naar verluidt 5% van hun activa toegewezen aan bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens James Grigor, de Chief Investment Officer bij New Zealand Funds Management, was de voornaamste reden om in te stappen de gelijkenissen die de cryptomunt heeft met goud:

"Als je graag in goud investeert, kun je bitcoin niet echt buiten beschouwing laten."

Hij vertelde aan Stuff, een lokaal nieuwsmedium, dat bitcoin de komende vijf jaar in meer producten van KiwiSaver terug te vinden zal zijn.

Grigor legt uit dat zijn bedrijf in oktober voor het eerst bitcoin kocht, toen het nog 'maar' $10.000 kostte. Om dit te mogen doen, moest New Zealand Fund Management wijzigingen in de documentatie aanvragen. Het investeringen in cryptocurrency's is namelijk niet zomaar even mogelijk voor dit soort partijen.

Verdeling portfolio

De prijs van Bitcoin piekte eerder deze maand rond de $ 61.000, wat KiwiSaver een rendement van x6 opleverde in slechts vijf maanden. Inmiddels is de koers teruggezakt tot ongeveer $53.000, wat nog steeds een flinke winst is voor het bedrijf.

Willy Woo berekende dat het aandeel van Bitcoin in het portfolio hierdoor zou zijn gegroeid tot meer dan 20% van het totaal. Het is dus niet ondenkbaar dat ze inmiddels hun investeringen opnieuw hebben gebalanceerd, door een deel te verkopen. Over de huidige allocatie van Bitcoin binnen het Growth Fund en de exacte exposure is geen duidelijkheid.

Institutioneel geld

Grigor legde uit dat het portfolio van KiwiSaver "voor het grootste deel is opgebouwd uit traditionele activaklassen". Hij merkt wel op dat er "zich andere kansen voordoen", waaronder dus Bitcoin. Door een goed uitgedachte samenstelling van het portfolio, denken ze met deze activaklasse "mensen het beste pensioen te geven dat ze kunnen krijgen".

Terwijl hedgefondsen en family offices gestaag in de Bitcoin markt stappen, zijn pensioenfondsen iets trager en terughoudender. Voor veel partijen is de markt ook nog te klein: de marktkapitalisatie van Bitcoin is net iets meer dan $1.000 miljard, wat in wezen relatief gezien nog erg klein is.

In het laatste kwartaal van 2020 was er ook al een Amerikaans pensioenfonds dat investeerde in Bitcoin, maar op een iets indirectere manier. Zij belegden namelijk in aandelen van het Bitcoin mining bedrijf Riot Blockchain, een bedrijf dat ook veel bitcoin op de balans heeft.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin pensioenfondsen

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan