Peter Schiff over bitcoin: ‘Het heeft géén enkele inhoud’

Peter Schiff is misschien wel de beroemdste gold bug en de grootste criticaster van bitcoin ter wereld. Afgelopen woensdag ging Schiff in debat met Anthony Scaramucci, de oprichter van Skybridge.

Waarbij Schiff uiteindelijk de overwinning over de streep trok voor goud met 51 procent van de stemmen, terwijl bitcoin het moest doen met 32 procent van de stemmen en 17 procent kon geen winnaar kiezen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin niet te vergelijken met goud

Scaramucci begon zijn betoog met het argument dat de schaarste en eigenschappen van bitcoin superieur zijn aan die van goud. Bitcoin kent absolute schaarste, waar de goudvoorraad ieder jaar met ongeveer 2 procent toeneemt.

Als gevolg daarvan is het volgens Scaramucci logisch dat bitcoin het de komende jaren beter gaat doen dan goud.

Schiff reageerde daarop door te stellen dat goud en bitcoin niets met elkaar te maken hebben.

Bitcoin wordt altijd in de markt gezet als een soort goud 2.0 maar heeft volgens Schiff niets van de eigenschappen van het edelmetaal.

“Je kunt bitcoin afbeelden als een munt en er een gouden kleur en de letter B op plakken, maar dat maakt het nog geen munt. Het zijn slechts digitale reeksen van nummers, het heeft geen enkele substantie,” aldus Schiff over bitcoin.

De goldbug ging zelfs zo ver door de stellen dat het marketingfraude is om bitcoin met goud te vergelijken.

Goud ontleent waarde uit realiteit

Een ander belangrijk argument voor Peter Schiff blijft het fysieke aspect van goud, de industriële toepassingen en het verwerken van goud in juwelen.

Dat legt volgens hem de basis voor de waarde van goud en datzelfde kun je over bitcoin niet zeggen, waardoor de vergelijking volgens hem krom gaat.

“Over 100 jaar of 1000 jaar kan het goud dat ik vandaag in bezit heb worden omgesmolten om gebruikt te worden in elektronica of juwelen of andere nieuwe toepassingen die nog niet bedacht zijn,” zo ging Schiff verder.

Gedurende het debat classificeerde hij bitcoin ook nog als een piramidespel, een gigantische pump en dump en trok hij de klassieke vergelijking met de tulpenmanie.

Kortom, allemaal oude koeien die wat ons betreft allang geslacht zijn.

De stijgende koers van bitcoin doet Schiff niets, hij ziet het enkel als een kans voor de whales en andere mensen die vroeg zijn ingestapt om hun zakken te legen op de nieuwkomers.

Schiff gaf aan dat hij enkel van gedachten zou veranderen indien bitcoin gedekt zou worden door goud.

In zijn eindtoespraak daagde Schiff nog MicroStrategy CEO Michael Saylor uit: “Ik moet nog één ding zeggen. Michael Saylor, je kunt me niet blijven ontwijken.”

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....