Phoenix Wallet Binnenkort Verwijderd uit Amerikaanse App Stores

Binnenkort is de Phoenix Wallet-app niet langer beschikbaar zijn in app stores in de Verenigde Staten. De ontwikkelaars van de bitcoin wallet kondigen aan op Twitter dat ze hun software uit de digitale winkels halen in de VS. Dit lijkt een nieuwe trend: Amerikaanse toezicthouders en handhavers pakken softwareontwikkelaars steeds harder aan. Sommigen willen een eventuele aanklacht en procedure voorkomen.

Dit werd aangekondigd via een recente tweet van het officiële PhoenixWallet-account. Amerikaanse gebruikers van de app worden geadviseerd om hun wallets te legen voordat de app verwijderd wordt. Voor Android-gebruikers kan dit door in de instellingen te kiezen voor ‘Close channels’, terwijl iOS-gebruikers gebruik kunnen maken van de optie ‘Drain wallet’.

Phoenix Wallet

De ontwikkelaars van Phoenix Wallet benadrukken dat gebruikers moeten vermijden om hun kanalen te forceren om te sluiten vanwege de mogelijk hoge on-chain transactiekosten die hieraan verbonden kunnen zijn. Het verwijderen van de app uit de Amerikaanse app stores volgt op soortgelijke acties tegen andere crypto-gerelateerde applicaties.

Deze stap heeft mogelijk grote gevolgen voor gebruikers die afhankelijk zijn van Phoenix Wallet voor hun dagelijkse crypto-transacties. Het blijft onduidelijk waarom precies de app wordt verwijderd, maar het markeert een belangrijke verschuiving in het beschikbaar maken van bitcoindiensten voor Amerikaanse consumenten.

Voorlopig lijkt er in Europa en in Nederland nog weinig aan de hand. Mocht je zelf een gebruiker zijn van de Phoenix Wallet, is het wel handig als je op blijft letten. Er zijn altijd andere manieren om de software wel te gebruiken. Maar voor de gemiddelde gebruikers van wallets op telefoons zijn de app stores wel dé toegangsweg.

Voorbereiding om erger te voorkomen?

De stap van de mensen achter de Phoenix Wallet lijkt een reactie op nieuws van eerder deze week. Keonne Rodriguez en William Lonergan Hill, de oprichters van de bitcoin wallet en service Samourai Wallet, zijn recentelijk opgepakt op beschuldiging van geldwitwassen en illegale geldtransfers. Dit nieuws werd bevestigd door Damian Williams, de Amerikaanse advocaat voor het Southern District van New York. Volgens de aanklachten heeft Samourai Wallet meer dan $2 miljard aan illegale transacties verwerkt en meer dan $100 miljoen gewit, voornamelijk afkomstig van criminele activiteiten zoals illegale darkwebmarkten en diverse fraudepraktijken.

Deze arrestaties maken deel uit van een bredere wereldwijde actie tegen ontwikkelaars van privacy tools voor bitcoin en andere netwerken. Rodriguez en Hill werden respectievelijk gearresteerd in de Verenigde Staten en Portugal, met uitleveringsprocedures die in gang zijn gezet. De autoriteiten hebben ook de webserver en domein van Samourai in IJsland in beslag genomen, en de app is verwijderd uit de Google Play Store in de VS.

Lees meer over:
misdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...