Plan B enquête: 75 procent verwacht koersexplosie na volgende bitcoin halving

Het lijkt op dit moment nog ver weg, maar in 2024 komt er weer een bitcoin halving aan. Op dat moment gaat de beloning voor bitcoin miners van 6,25 naar 3,125 bitcoin per blok. We gaan momenteel door een koude en donkere winter (als je naar de koers kijkt), maar ruim 75 procent van de markt denkt dat de volgende halving niet ingeprijsd is en dat we daarna een pomp krijgen.

PlanB en de halving

De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn Stock-to-Flow model. Een model dat op basis van de schaarste van bitcoin de koers voorspelt, waarin ook de halving een belangrijke rol speelt. Waar de meeste mensen het Stock-to-Flow model hebben opgegeven, ziet PlanB nog altijd toekomst in zijn werk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Plan B enquête: 75 procent verwacht koersexplosie na volgende bitcoin halving

In zijn laatste poll vraagt PlanB aan zijn ruim 1,8 miljoen volgers of de aankomende halving al in de prijs verwerkt is. Ruim 75 procent van de 19.185 stemmers geeft aan dat de halving volgens hen nog niet in de huidige koers verwerkt is.

De overige 24,6 procent is minder optimistisch en heeft het idee dat dit wel het geval is. Dat zou betekenen dat we nog even aan de huidige koers van ongeveer 16.500 dollar vastzitten. Het stemgedrag van die 24,6 procent geeft aan dat het sentiment op dit moment niet fraai is en een grote groep mensen het even niet meer ziet zitten met bitcoin.

Simpel mechanisme

In principe is de halving een simpel mechanisme waardoor de prijs bijna alleen maar omhoog kan gaan als de vraag naar bitcoin gelijk blijft. Dat is uiteraard wel een belangrijke voorwaarde. Als de vraag harder daalt dan de beloning voor miners, dan zorgt de halving uiteraard niet voor een koersstijging.

In die zin is het belangrijk dat de adoptie van bitcoin op dezelfde voet doorgaat. Helaas kan het omvallen van FTX op dat punt roet in het eten gooien, in ieder geval op de korte termijn. Op de lange termijn kijken we er waarschijnlijk op terug als een korte donkere periode in de geschiedenis van de industrie.

Overigens is het nog even wachten op de halving, want die is nog 75.490 blokken en daarmee ongeveer 572 dagen van ons verwijderd. Tot die tijd kunnen we daar dus lekker over blijven speculeren.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....