‘Bitcoin koers vanaf 2024 naar $149.000’

De cryptomarkt staat in vuur en vlam door het FTX-drama, en de bitcoin prijs staat ruim 70% onder de laatste all-time high, maar cryptofonds Pantera Capital zet het vizier op de lange termijn.

Bitcoin rally en halving 2024

Ze informeren hun klanten met een nieuwe blockchainletter en daarin staat ook een interessante grafiek voor bitcoiners. De korte termijn voorspelling is dat de bitcoin koers nog verder gaat uitbodemen, maar dat de koers nog wél op stoom gaat komen de komende jaren. Leidend daarbij is de volgende halvening van begin 2024, zo denken CEO Dan Morehead en zijn kompanen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elke vier jaar gaat de block reward voor miners door het midden, waardoor er vanaf begin 2024 dagelijks 450 verse bitcoin worden gedolven in plaats van de 900 bitcoin nu.

Historisch blijft het onduidelijk welk verband er is tussen de halving events én de bitcoin prijs, maar volgens Pantera Capital is dat verband er wel degelijk. In de nieuwsbrief staat onder meer:

‘Bitcoin bereikt historisch gezien een dieptepunt van 477 dagen voorafgaand aan de halving, bodemt dan uit en explodeert dan vervolgens. De rally’s na de halvening duren gemiddeld 480 dagen, van de halvening tot het hoogtepunt van de volgende bullcyclus. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan moet de prijs van bitcoin rond 30 november 2022 uitbodemen. We verwachten vervolgens een rally begin 2024 voorafgaand aan de halving en dan een sterke rally na de halvering. De volgende grafiek laat zien wat er kan gebeuren als bitcoin de prestaties rond eerdere halveringen herhaalt’.

bron: Pantera Capital
bron: Pantera Capital

Op de bovenstaande grafiek is de voorspelling van Pantera te zien. Ze verwachten dat 2023 een tussenjaar wordt en dat de prijs gestaag stijgt naar circa $36.000 aan het begin van 2024. Dat is nog steeds een verdubbeling van de prijs (+100%) ten opzichte van de huidige marktprijs.

De werkelijke knaller vindt echter ná de halving plaats, als de nieuwe dagelijkse voorraad bitcoins halveert.

“De halving van 2020 heeft het aanbod van nieuwe bitcoins met 43% ten opzichte van de vorige halvering. Het had een procentuele impact van 23% op de prijs. De volgende halving vindt naar verwachting plaats op 22 maart 2024. Aangezien de meeste bitcoins nu in omloop zijn, zal elke halving bijna precies de helft minder zijn dan een afname van het nieuwe aanbod. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan stijgt bitcoin tot $ 36.000 vóór de halvering en $ 149.000 erna’.

Relativering

Wat het prijsdoel van Pantera Capital ook is, ze hebben er ook zelf belang bij dat de prijs van bitcoin zelf stijgt, zowel persoonlijk als voor hun klanten in hun fonds. CEO Morehead heeft zich in interviews ook wel eens veel te positief uitgelaten over de toekomstige prijs, prijsdoelen die (in eerste instantie) niet in dat tijdsbestek zijn uitgekomen.

Ook verklaarde hij eerder dit jaar bitcoin als een hedge tegen de hoge inflatie, maar in werkelijkheid is btc sterk gecorreleerd met de traditionele markten en kan bitcoin dit (vooralsnog) niet waarmaken.

Ook kan niet één fonds bepalen wat de prijs van bitcoin wordt in de toekomst, de markt maakt de prijs en recente gebeurtenissen maken maar eens duidelijk dat bitcoin gevoelig blijkt voor tijdbommen zoals FTX in de cryptomarkt.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...