PlanB : ‘Bitcoin boven de Realized Price, wanneer sneuvelt de 200WMA?’

PlanB vergaarde in 2019 een gigantische populariteit met zijn stock-to-flow (S2F) model, dat stelt dat de waarde van bitcoin wordt bepaald door de verhouding van de huidige voorraad (stock) en de jaarlijkse productie (flow) van nieuwe bitcoin. Sommigen zien het S2F-model nog altijd als een belangrijke bijdrage, al heeft het de afgelopen tijd wel zijn glans verloren, omdat de voorspellingen niet helemaal zijn uitgekomen.

PlanB gaat door

Ondanks de tegenvaller voor zijn model, blijft de Nederlandse analist PlanB interessante analyses voor de koers publiceren. Hierbij focust de analist zich vooral op de meer traditionele indicatoren, waar de rest van de markt ook de focus op heeft. In zijn laatste bericht schrijft hij onder andere over de relatie van bitcoin tussen de realized price en de 200WMA.

Met de koersstijgingen van de afgelopen periode is bitcoin erin geslaagd om weer boven de Realized Price uit te komen. Dit is de gemiddelde koers waarvoor alle bitcoin voor het laatste van adres zijn gewisseld. Over het algemeen levert die een prijs op die als steun fungeert voor de bitcoin koers.

Tijdens de afgelopen bearmarkt verloor bitcoin de steun op dit punt, maar inmiddels is de koers daar, mede dankzij de stijgingen in januari 2023, weer bovenuit geklommen. Het volgende target van PlanB is het overwinnen van de 200WMA, wat historisch gezien ook een belangrijke trendlijn voor bitcoin is.

Belangrijk moment

Het 200-weeks voortschrijdende gemiddelde is een veelgebruikt indicator binnen de technische analyse, die ons vooral iets leert over de langetermijntrend van een financiële asset. De lijn vormt zich door het gemiddelde van de slotkoersen van de afgelopen 200 weken te pakken.

In de geschiedenis van bitcoin heeft de koers niet veel onder deze lijn gelegen, maar inmiddels is dat al een behoorlijke periode het geval. Wat dat betreft is het belangrijk dat de bulls deze lijn herpakken en hem weer omtoveren tot een steunpunt in de grafiek.

Volgens PlanB is dat een kwestie van tijd, ook omdat hij eerder deelde dat hij van mening is dat de nieuwe bullmarkt reeds is begonnen. We moeten echter ook niet vergeten dat technische analyse geen exacte wetenschap is en dat er nog talloze andere factoren zijn die de bitcoin koers beïnvloeden. Wat dachten we bijvoorbeeld van de macro-economische omstandigheden die het jaar 2022 domineerden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....