PlanB: ‘Bitcoin gaat naar market cap van 100 biljoen dollar of naar nul’

Als je het aan de Nederlandse analist PlanB vraagt, dan zijn er twee opties voor bitcoin. In het beste scenario verwacht de analist dat bitcoin uiteindelijk naar een market cap van 100 biljoen dollar zal opstijgen en als dat niet lukt, dan is nul volgens hem de enige realistische andere optie. Dat zijn behoorlijk uiteenlopende voorspellingen, tijd om die eens nader onder de loep te nemen.

100 biljoen dollar

De voorspelling van een market cap van 100 biljoen dollar is iets wat PlanB overigens al langer roept. Zijn gebruikersnaam op Twitter is bijvoorbeeld niet voor niets @100trillionusd, waarmee hij direct naar dit positieve scenario verwijst.

PlanB baseert deze market cap op de totale hoeveelheid geld die momenteel in de wereld rondklotst. "Als bitcoin de munt van de wereld wordt, dan zal de waarde van één bitcoin uitkomen op ongeveer 5 miljoen dollar per stuk (gemeten ten opzichte van de huidige M2 geldhoeveelheid). Met de huidige koers van 27.000 dollar schat de markt die kans op ongeveer 0,5 procent in", aldus PlanB.

Uit de reacties op zijn tweet blijkt dat niet iedereen het met de analyse van PlanB eens is. John W. Ratcliff roept bijvoorbeeld dat hij bitcoin ziet als een verbeterde versie van goud en dat het om die reden een market cap van 10 biljoen dollar kan bereiken.

Als bitcoin de market cap van goud evenaart, dan zou dat een koers van ongeveer 600.000 dollar opleveren. Dat is een stuk minder dan de voorspelling van PlanB, maar het laat ook zien dat er andere scenario's zijn dan de twee heftige die de analist schetst.

Volgers aan het woord

Om te peilen wat het sentiment is onder zijn volgers, gooide PlanB er enkele uren geleden een poll uit, waar inmiddels 17.700 mensen hun stem in hebben laten horen. De analist vraagt zijn publiek in deze poll waar zij denken dat de market cap van bitcoin over 10 jaar op staat.

Het overgrote deel van zijn volgers (59,1 procent) stemde tot nu toe op de tweede optie, namelijk een market cap van 10 biljoen dollar, waarmee bitcoin ongeveer de goudkoers zou evenaren. Dat zou betekenen dat bitcoin vanaf hier nog ongeveer 20 keer over de kop gaat de komende 10 jaar.

Poll

Gaat bitcoin binnen 10 jaar de market cap van goud evenaren

Wat je dan als investeerder moet bedenken is of jij die koers van 600.000 dollar en een stijging van bijna 2.000 procent genoeg vindt om het risico van een investering in bitcoin te verantwoorden. Mocht het lukken, dan is dat natuurlijk fantastisch, maar dat is allesbehalve een zekerheid op dit moment.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....