PlanB: ‘Bitcoin RSI zit vast op cruciaal niveau’

Als je het aan de Nederlandse analist PlanB vraagt, dan zit bitcoin momenteel in een vreemde fase. Aan de ene kant rept de populaire analist continu over de start van een nieuwe bullmarkt, terwijl er aan de andere kant ook wat problemen opspelen, bijvoorbeeld als we kijken naar de RSI.

RSI vast op cruciaal niveau

RSI staat voor "Relative Strength Index" en is een technische indicator die wordt gebruikt om de kracht en richting van een trend in de koersbewegingen van een financieel instrument te bepalen. Een waarde van 70 of hoger betekent meestal dat de top van de markt in zicht is, terwijl een score van onder de 30 het tegenovergestelde betekent.

Op het moment van schrijven zit de RSI van bitcoin volgens PlanB "vast" op een score van 45, waarmee het een beetje in een soort limbo-fase zit. Normaal gesproken zie je dat de RSI na een bearmarkt redelijk snel weer oploopt, althans dat was in het verleden zo, maar op dit moment sputtert de motor een beetje.

De volgende halving staat echter 'pas' voor maart 2024 op de planning, waardoor bitcoin nog even heeft om de hype weer terug te krijgen. Daarnaast spelen op dit moment de macro-economische omstandigheden ook een redelijk negatieve rol binnen de markt.

Macro-economische omstandigheden

Het afgelopen jaar stond in het teken van de inflatie en de renteverhogingen van de centrale banken die daarop volgden. Dit jaar is daar helaas geen uitzondering op, want de inflatie blijkt in veel gevallen een stuk hardnekkiger dan verwacht en gehoopt. Gisteren kroop Federal Reserve voorzitter Jerome Powell maar weer eens achter het spreekgestoelte om wat strenge uitspraken te doen.

Powell deelde in zijn toespraak dat zijn centrale bank bereid is om het tempo van de renteverhogingen te versnellen als dat nodig is om de inflatie onder controle te krijgen. De Amerikaanse centrale bank lijkt daarvoor de ruimte te hebben, omdat met name de banenmarkt een stuk sterker is dan aanvankelijk werd verwacht.

Het nadeel daarvan is dat er dus meer renteverhogingen komen en dat heeft tot nu toe geen positieve impact op bitcoin. Voor de afgelopen 24 uur staat er als gevolg van de uitspraken van Powell een min van 1,86 procent op de borden voor de digitale munt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....