PlanB: ‘Bitcoin is extreem ondergewaardeerd op dit moment’

Als je het aan de Nederlandse analist PlanB vraagt, dan is bitcoin op dit moment extreem ondergewaardeerd. Deze uitspraak baseert de analist uiteraard op zijn Stock-to-Flow (S2F) model. Op het moment van schrijven heeft bitcoin een S2F van 58 en een market cap van ongeveer 580 miljard dollar. Goud daarentegen heeft een S2F van ~60 en een market cap van 10 biljoen dollar, diamanten een S2F van ~40 en een market cap van 1 biljoen dollar en zilver een S2F van ~30 en een market cap van 500 miljard dollar.

Zoals je kunt zien is de S2F van bitcoin ongeveer gelijk aan die van goud en tweemaal hoger dan die van zilver. Dat zien we echter niet helemaal terug in de market cap.

Wachten op de halving van 2024

Voor nu is het een kwestie van geduldig wachten op de halving van 2024, die de S2F van bitcoin zal opwaarderen naar een score van ongeveer 110. Daarmee is de S2F van bitcoin dan ook hoger dan die van vastgoed (rode bolletje in de grafiek).

In theorie zou daardoor de waarde van bitcoin ook groter moeten zijn dan dat van goud en zelfs groter dan de markt voor vastgoed, die momenteel op 100 biljoen dollar wordt gewaardeerd.

Wat dat betreft kan de cyclus van 2024-2028 weleens heel interessant worden voor bitcoin. Volgens PlanB is bitcoin op dit moment al "extreem ondergewaardeerd" en wat dat betreft kunnen we waarschijnlijk vuurwerk verwachten voor het komende jaar.

De markt is niet efficiënt

Volgens PlanB is de inefficiëntie van de markt de voornaamste reden dat bitcoin nog niet op het niveau staat waar het zou moeten. "In een compleet efficiënte markt zouden we een sprong van twee ordes van grootte maken, maar veel mensen begrijpen bitcoin niet, dus waarschijnlijk doet de markt er nog een paar jaar over om dat uit te vogelen.

Wellicht kan de entree van partijen als BlackRock hieraan meehelpen. Voor veel grotere investeerders is het jarenlang "not done" geweest om in bitcoin te investeren.

Zodra grote namen als BlackRock plotseling achter de digitale munt gaan staan, kan het zijn dat dit sentiment compleet omdraait en je als grote jongen juist bitcoin moet bezitten om erbij te horen.

Wat dat betreft gaan we een mega interessante periode tegemoet met 2024. De agressieve rentecampagne van de Federal Reserve is bijna voorbij, de halving is in aantocht en we krijgen mogelijk een Amerikaanse Spot Bitcoin ETF.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....