PlanB verwacht bitcoin koers van ~500.000 dollar na de volgende halving

De Nederlandse analist PlanB maakte in 2019 furore met zijn Stock-to-Flow model. Met dat model slaagde de analist erin om als eerste een waarde te plakken op de schaarste van bitcoin. Waar het model voor de afgelopen halving een koers van 53.574 dollar voorspelde, die bitcoin met zijn all-time high van 69.000 dollar oversteeg, voorspelt het model voor de volgende halving een bitcoin koers van 456.627 dollar.

PlanB verwacht bitcoin koers van ~500.000 dollar na de volgende halving
De verwachtingen op basis van S2F. Bron: Twitter/PlanB

Koers van 500.000 dollar

Sommige mensen zijn het vertrouwen in het Stock-to-Flow model (S2F-model) over de jaren heen verloren, maar PlanB zelf gelooft nog altijd in zijn model. "Voor mij is de foutmarge van het model OK en zorgt deze er niet voor dat het S2F model 'gebroken' of 'invalide' is, maar dat is waarschijnlijk een persoonlijke keuze. Ik focus mij op de koers van 500.000 dollar (plus/minus een grote fout) voor de volgende cyclus", aldus een zeer optimistische PlanB.

Waar een koers van 500.000 dollar op dit moment gigantisch onrealistisch lijkt, zijn er wel wat ontwikkelingen gaande die dit in theorie mogelijk maken. Natuurlijk hebben we voor april 2024 de volgende halving op het programma staan, maar het is met name de ETF-aanvraag van BlackRock die tot de verbeelding spreekt.

Als het BlackRock lukt om een Spot Bitcoin ETF op de markt te krijgen, dan is het zomaar mogelijk dat er een gigantische run op bitcoin ontstaat. Dat zou immers betekenen dat de grootste vermogensbeheerder ter wereld zich achter bitcoin schaart. Veel mensen zullen dat interpreteren als een soort 'groen licht' om in bitcoin te investeren.

Schitteren in eenvoud

Het Stock-to-Flow model is vooral interessant vanwege zijn eenvoud. In essentie is het puur en alleen gebaseerd op de schaarste van bitcoin, die met het verstrijken van de tijd verder oploopt. Het model houdt in principe geen rekening met macro-economische omstandigheden of zaken als de Spot Bitcoin ETF aanvraag van BlackRock.

Om die reden kunnen we niet verwachten dat het Stock-to-Flow model de absolute waarheid voorspelt. Daar is het model te eenvoudig voor. Wat het wel kan doen is een richtlijn geven voor de dingen die we kunnen verwachten op basis van de schaarste van bitcoin.

Wat we in ieder geval zeker weten is dat de S2F-score van bitcoin na de volgende halving uitkomt op 114,2 en daarmee hoger zal zijn dan die van goud EN vastgoed. Bitcoin is op basis van deze theorie dan de meest schaarse financiële asset op aarde. Kan dat geen interessante dingen doen voor de prijs?

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....