PlanB: “Bitcoin is nog steeds zwak, heb geduld en geloof in de cycli”

De Nederlandse analist PlanB maakt in 2019 faam binnen de bitcoin-wereld met zijn Stock-to-Flow model. Het model markeerde de eerste serieuze poging om een waarde te plakken op de schaarste van bitcoin. Dit deed PlanB door de schaarste van bitcoin te vergelijken met die van goud. In eerste instantie leverde dat fantastische resultaten op, maar vandaag de dag gaat het wat minder.

Bitcoin laat zich niet vangen

Als er een ding duidelijk is geworden sinds de introductie van het Stock-to-Flow model van PlanB, dan is het wel dat de koers van bitcoin zich niet laat vangen door modellen. Uiteindelijk is een model een beperkte weergave van de werkelijkheid en is het onmogelijk om rekening te houden met alle factoren die van belang zijn voor de koers.

Het Stock-to-Flow model kon natuurlijk niet meenemen dat de inflatie in 2022 wereldwijd naar recordhoogtes steeg. Als gevolg daarvan grepen centrale banken in met renteverhogingen, in een poging om de geldhoeveelheid in de wereld te laten krimpen. Dat is gelukt, maar dat ging grotendeels ten koste van de koersen van financiële assets, waaronder die van bitcoin.

Nu zijn we volgens de analist op of rond de bodem uitgekomen en is het een kwestie van geduld. De bovenstaande grafiek is een weergave van de Relative Strength Index (RSI) van bitcoin gedurende de hele levensloop van de asset. Wat we zien is dat de RSI op dit moment nog uiterst zwak is en volgens PlanB is het vooral een kwestie van geduld en geloof in de cycli.

Wat zijn de cycli van bitcoin?

Met de cycli van bitcoin verwijst PlanB natuurlijk naar de halvings, waar zijn Stock-to-Flow model grotendeels op gebaseerd is. Iedere vier jaar halveert de beloning voor bitcoin miners voor het vinden van een blok. Die beloning begon in 2009 met 50 bitcoin per blok en is inmiddels al gezakt naar 6,25 bitcoin per blok.

Dit betekent dat er steeds minder nieuwe bitcoin in omloop komen en dat we steeds dichter naar het maximum van 21 miljoen bitcoin toe kruipen. Met iedere halving neemt de schaarste van bitcoin toe en tot nu toe is de koers na iedere halving aan een nieuwe bullrun begonnen. Volgens PlanB kan dat geen toeval zijn en is het daarom vooral een kwestie van geduld.

We moeten echter niet vergeten dat de huidige omstandigheden, vooral op het gebied van macro-economie, uniek zijn voor bitcoin. In zijn hele levensloop is bitcoin nog nooit door een wereldwijde recessie gegaan en 2023 kan wat dat betreft weleens een primeur worden.

De grote vraag is natuurlijk of dat betekent dat 2023 wederom een lastig jaar wordt voor bitcoin. Alleen de tijd kan ons dat uiteindelijk leren. Om die reden predikt PlanB geduld en een geloof in de cycli van bitcoin. Uiteindelijk is het aan het HODL-leger om de koers van bitcoin er weer bovenop te krijgen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....