VanEck voorspelt bitcoin koers van 10.000 dollar

Als het aan de grote vermogensbeheerder VanEck ligt, dan is de ellende nog niet voorbij voor bitcoin. In een nieuwe blogpost delen zij hun voorspellingen voor 2023 en daar hoort onder andere een koersdaling naar 10.000 tot 12.000 dollar bij voor bitcoin in het eerste kwartaal.

Vertrouwen in de toekomst

Na die initiële daling in het eerste kwartaal van het jaar, verwacht de vermogensbeheerder in de tweede helft van 2023 een herstel. De verwachting van VanEck is dat bitcoin in die periode richting de 30.000 dollar zal opklimmen. Onder meer door een lagere inflatie, minder zorgen over de energiemarkt, een mogelijke vrede in Oekraïne en een nieuwe groei van de M2 geldhoeveelheid.

Verder verwachten ze dat Brazilië zich zal opwerpen als één van de meest bitcoin-vriendelijke landen ter wereld. Daarnaast ziet het Twitter ook de stap naar de betaalindustrie maken en de concurrentie aangaan met partijen als Venmo en Cash App.

Elon Musk staat bekend als een liefhebber van bitcoin, onder meer door investeringen met Tesla, SpaceX en op persoonlijke titel. Opvallend is dat VanEck verder inzet op een nieuwe decentrale stablecoin die een market cap van 1 miljard dollar aantikt. Het is nog maar de vraag in hoeverre de markt daarop zit te wachten.

Tweede helft van 2023

De focus voor bitcoiners moet volgens VanEck dus vooral komen op de tweede helft van 2023. “Bitcoin handelde in het afgelopen jaar als een risico-asset en blijft gevoeligheid laten zien voor renteverhogingen”, zo schrijft VanEck.

In de meer ontwikkelde markten verwacht VanEck dat bitcoin zich met de tijd steeds meer als een store of value zal gedragen, waarmee mensen zich kunnen beschermen tegen de inflatie van de M2 geldhoeveelheid.

In opkomende economieën ziet VanEck voor bitcoin meer een rol in de betaalindustrie. Veel ontwikkelingslanden zijn afhankelijk van internationale overboekingen en dat kan bitcoin in theorie een stuk goedkoper dan partijen als Visa en Mastercard.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....