PlanB: bitcoin naar 25.000 dollar

We kennen de Nederlandse analist PlanB allemaal van zijn befaamde Stock-to-Flow model dat hij in 2019 publiceerde. Lange tijd slaagde het model erin om het koersverloop van bitcoin op juiste wijze te voorspellen, maar vanaf de afgelopen bullrun ging het mis. Dat het geloof in het model verdwenen is, betekent niet dat we ook meteen van PlanB af zijn, want hij blijft interessante analyses delen.

Koerstarget van 25.000 dollar

In een nieuwe tweet schrijft PlanB over de opleving die bitcoin in het nieuwe jaar 2023 doormaakt. Nadat eerder de Realized Price van ongeveer 20.000 dollar werd doorbroken, moeten de ogen volgens de analist nu gericht worden op het 200-weeks voortschrijdend gemiddelde. Die ligt momenteel op 25.000 dollar.

Vanaf de huidige koers van ongeveer 23.000 dollar hebben we nog een behoorlijk stuk te stijgen om dat te bereiken. Het wordt interessant om te zien of bitcoin dat op dit moment in zich heeft en of het mogelijk is om die belangrijke lijn te doorbreken en om te vormen tot een nieuw steunpunt.

Door de geschiedenis van bitcoin is dit continu een belangrijke steun voor de koers geweest, maar de laatste maanden was dat niet meer het geval. Bitcoin verloor deze belangrijke grens en daarmee viel ook het vertrouwen van de markt weg. Inmiddels keert het optimisme langzaam terug en is het volgens PlanB een kwestie van tijd voordat we een poging wagen om deze koers te doorbreken.

Een grote kans

Als we naar de reacties onder het bericht kijken, dan zien we dat PlanB de mogelijkheid om bitcoin te kopen onder deze belangrijke trendlijn als een gigantische kans ziet. "Het is gestoord, inderdaad. In mijn optiek is dit een tijdelijke kans," aldus PlanB in reactie op één van zijn volgers die laat weten verbaasd te zijn over het feit dat bitcoin al zo lang onder deze grens handelt.

Uiteindelijk moet het allemaal nog maar blijken natuurlijk. Dezelfde PlanB voorspelde in 2021, net als vele andere analisten, dat het een kwestie van tijd was voordat bitcoin de magische koers van 100.000 dollar zou aantikken. We weten inmiddels allemaal hoe dat is afgelopen, maar ook wat de redenen voor het missen van die voorspelling waren.

Bitcoin had enorm veel last van de renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve, die het doorvoerde om de torenhoge inflatie te bevechten. Nu krijgen ze de inflatie langzaamaan onder controle en lijkt het moment bijna daar dat de cyclus van renteverhogingen ten einde komt. Is het tijd voor een nieuwe bullmarkt? Alleen het verstrijken van de tijd kan ons het antwoord op die vraag geven.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....